kuva: still-kuva videoteoksesta Reel (2019)

J: Mä oon siis lukenu ihan hirveesti kaikista muistisairauksista ja tavallaan siitä logiikasta mikä siinä on… mua kiinnostaa jotenki se, et mitä tapahtuu ku asiat ei mee ihan perus järjestyksessä. Et tuleeks samoista asioista sit ihan eri keloja kun ne on eri kohdassa. Vähän niinku vaihtelis kuvasarjan palikoiden paikkaa… Sit mä katoin yhen leffan mis on sellanen nainen – siin on sellanen kohtaus missä se… Alice, niin se löytää videon itsestään missä se sanoo jotain, että “sitten kun näet tämän videon niin seuraa videon ohjeita.” Se on siis tehnyt sen videon itelleen kun se sai tietää et se muistisairaus pahenee niin se halus niinku… antaa itselleen ohjeet et mitä pitää tehdä. Sit se alkaa seuraamaan sen videon ohjeita ja menee aina vähän kerrallaan. Se unohtaa ja palaa sit katsomaan videolta et mitä sen pitikään tehdä ku se unohtaa aina. Mua kiinnostaa jotenkin se todellisuuden hahmottuminen… ja tavallaan se logiikka mikä siinä on… siin on joku logiikka, mut se on vähän sillee vinksahtanu.

Teksti: Maija Kasvinen

Jenni Toikka (s. 1983) on suomalainen nykytaiteilija. Liikkuvan kuvan tarjoamat tekniset ominaisuudet narratiivin uudelleenrakentamiseen ja aikakäsityksen muovaamiseen ovat mahdollisuuksia, joita hän on tutkinut useissa teoksissaan.

• Asuu Kontulassa, Helsingissä
• Valmistunut Kuvataideakatemiasta 2012
• Useita näyttelyitä ja residenssejä ulkomailla
• Teoksia monissa kokoelmissa, mm. Kiasma ja EMMA
• Syyskuussa avautuva näyttely Maison Louis Carréssa Ranskassa yhdessä Eeva-Riitta Eerolan kanssa
• Mukana kymmenhenkisessä Osteri-taidekollektiivissa, joka toimii sattuman puitteissa, viimeisimpänä Sideways-festivaalilla

Näyttelyä ja Reel-teoksen toteuttamista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Greta ja William Lehtisen säätiö.
Jenni Toikan taiteellista työtä vuosina 2018–2019 ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Keskusrahasto ja Uudenmaan rahasto.

Lisätietoa: www.jennitoikka.com