Kuva: Jens Ziehe. © 2021 Katharina Grosse and VG Bild-Kunst, Bonn

Saksalainen taiteilija Katharina Grosse on tullut kansainvälisesti tunnetuksi suurikokoisista, tilallisista maalauksistaan, jotka hän ruiskumaalaa esineiden, arkkitehtuurin ja maiseman päälle. Ensimmäisessä yksityisnäyttelyssään Suomessa Grosse ottaa haltuunsa HAMin yläkerran molemmat kaarihallit. Esillä on kaksi uutta teoskokonaisuutta, joissa taiteilija on muuntanut näyttelytilat massiivisiksi, kokonaisvaltaisiksi tilataideteoksiksi. Toisen teoksista taiteilija maalasi paikan päällä käyttäen taiteelleen tunnusomaisia kirkkaita ja hehkuvia värejä.

Grossen kaksiulotteisuuden konventioita uhmaava maalaustaide voidaan nähdä eräänlaisena väliintulona, rajoista piittaamattomana arkkitehtuurin ja pintojen yli maalaamisena, tai kalvona eri todellisuuksien välissä.

Grosse maalaa kaikille mahdollisille alustoille sekä sisällä että ulkotiloissa. Teollinen maaliruisku antaa taiteilijalle lisää ulottuvuutta valtavien teostensa toteuttamiseen. Nopea työskentelytapa mahdollistaa Grosselle saumattoman yhteyden ajatuksen ja toiminnan välillä. Väreinään hän käyttää akryylimaaleja ja niiden valmiita tehdasvärejä, jotka sekoittuvat uusiksi sävyiksi vasta maalauspinnalla. Valmiissa maalauksessa on nähtävissä taiteilijan ajatuksenjuoksu ja liikkuminen tilassa.

Photo: Jens Ziehe, courtesy HAU – Hebbel am Ufer, Berlin; © Katharina Grosse and VG Bild-Kunst, Bonn, 2021

HAMin eteläisen hallin täyttää kolmiulotteinen maalaus, jonka pohjana on yli tuhat metriä solmuiksi koottua kangasta. Taiteilija maalasi alas katosta laskostuvaa ja lattialle levittäytyvää kangasvuoristoa paikan päällä. Kymmenistä päällekkäin ja lomittain asettuneista värisävyistä muodostuu valtava maalaus, jonka sisälle yleisö pääsee astumaan. Jokaisen askeleen myötä teos näyttäytyy erilaisena. Sen fyysiseen kokemiseen vaikuttavat katsojan oma liikkuminen ja näkökulman vaihdokset sekä muiden katsojien oleminen tilassa.

HAMin pohjoisessa hallissa nähtävä teos koostuu tilaan labyrinttimäisesti ripustetuista, katosta lattiaan ulottuvista, silkinohuista kankaista. Kankaille on painettu taiteilijan ottamia valokuvia työhuoneiltaan ja aiemmista installaatioistaan. Kuvissa toistuvat maalausprosessin jättämät jäljet seinissä ja lattioilla, ja niissä näkyy valmisteilla olevia ja valmiita teoksia sovitettuina tilojen mittasuhteisiin. Niissä palataan näkymättömän tilan, poissaolevan tilan ja laskostetun materiaalin käsitteisiin. Taide ja taiteilija ovat poissa, mutta kuitenkin lähellä. Kuvatulosteet siirtävät alun perin paikkaan sidotun ja väliaikaisen maalauksen sekä sen ylijäämän uuteen tilaan, jossa värit loistavat todellisina.

Kangastulosteisiin perustuvia teoksia on nähty osana näyttelyä muun muassa Tukholmassa ja Shanghaissa. HAMin teoskokonaisuus on ainutlaatuinen laajuudessaan ja uudenlaisena aluevaltauksena Grossen tuotannossa. Se tutkii ”maalauksen potentiaalia.”

Chill Seeping from the Walls Gets between Us -näyttelyn ovat kuratoineet HAMin näyttelypäällikkö Pirkko Siitari ja amanuenssi Sanna Tuulikangas. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan HAMin tuottama samanniminen kirja. Katarina Grosse on myös yksi kesällä 2021 avautuvan Helsinki Biennaalin taiteilijoista.

Katharina Grosse: Chill Seeping from the Walls Gets Between Us (exhibition view), 2021/ Photo: HAM/Hanna Kukorelli