Hyppää sisältöön

Laura Beloff & työryhmä: R-Bus

- 12:00 - 00:00

Laura Beloff & työryhmä: R-Bus, 2023 © HAM/Sonja Hyytiäinen

Taiteiden yönä Kalasatamassa alkaa liikennöidä itseohjautuva robottibussi. R-Bus on taiteilija Laura Beloffin ja työryhmän taideteos, joka valitsee reittinsä sattumanvaraisesti algoritmien avulla ennalta määritellyn alueen sisällä. Bussissa soi alueen äänistä muodostuva äänimaisema, joka nyrjäyttää tutun oudoksi. Taideteos on koettavissa 17.8.3.9.2023.    

Minkälainen kokemus syntyy, kun annamme robotin ottaa reitistämme ohjat? R-Bus kutsuu nousemaan robottibussin kyytiin vailla tietoa, minne teos matkustajan kuljettaa. Kalasatamasta löytyy neljä R-Bus-symbolilla merkittyä pysäkkiä, joissa bussi pysähtyy päiväkohtaisen aikataulun mukaan.

Bussi hyödyntää reittivalinnoissaan algoritmeja, ja taiteilija Laura Beloff onkin kiinnostunut siitä, kuinka arkeamme ohjaavat monet piiloon jäävät algoritmit ja älyteknologia, joiden toimintaan meidän on luotettava.  

Bussin sisällä matkustaja kohtaa vieraan mutta kummallisella tavalla tutun äänimaailman – aivan kuin ympäristön tunnistettavat äänet kaikuisivat vieraalta planeetalta. Ääniteos syntyy, kun Kalasataman äänet ja koneälyn tuottamat kuvitteelliset äänet kohtaavat. Kalasatamaan on sijoitettu laitteita, jotka poimivat alueen eliöiden ja ympäristön ääniä. Koneäly analysoi tätä äänimassaa ja tuottaa kuvitteellisten eliöiden ääniä, jotka soivat eri taajuudella kuin Kalasataman muut äänet. Robottibussiin striimattava reaaliaikainen äänimaisema virittää pohtimaan vaikutustamme ympäristöön ja sen ekologiaa.

Kalasatamaa rakennetaan parhaillaan, ja urbaanin ja luonnonympäristön suhde on murroksessa: ihmiset tuottavat esimerkiksi paljon ääniä, joihin eliöt koettavat sopeutua muun muassa muokkaamalla oman äänensä taajuutta. 

Väliaikainen taideteos liikkuu Kalasatamassa Taiteiden yönä 17.8. klo 14.00–17.00 ja 19.00–22.00, ja Helsingin juhlaviikkojen ajan 18.8.–3.9. päivittäin (paitsi maanantaisin) klo 11.00–14.00 ja 16.00–19.00. Ajelu on ilmainen ja kestää 10–15 minuuttia. Kerrallaan bussiin mahtuu enintään kuusi matkustajaa. Bussin aikataulut ja pysäkkitiedot löytyvät osoitteesta www.r-bus.fi.

Beloff on ympäristötaiteilija ja tutkija, joka on kiinnostunut taiteen, biotieteiden ja teknologian risteymistä, ja työskentelyssään hän pohtii usein ihmisen, ei-inhimillisten toimijoiden ja yhteiskunnan välisiä yhteyksiä: ”Miellän taiteellisen työskentelyni eräänlaiseksi arkeen ja ympäristöön sijoittuvaksi vapaaksi laboratorioksi, joka mahdollistaa uusien ja yllättävien yhteyksien ilmentymisen. R-Bus-taideteoksella haluan kutsua matkustajat irtautumaan arjesta ja kokemaan Kalasataman uudesta, toislajisten eliöiden, näkökulmasta.” 

Beloffin työryhmässä ovat olleet mukana Marko Tandefelt, Petri Ruikka, Jani Hietanen, Calvin Guillot Suarez, Sebastian Schlecht, Andrea Mancianti, Esther Saraste ja John W. Fail. 

R-Bus on osa Kalasataman ja HAM Helsingin taidemuseon A Stream among Streams -ympäristötaidekokonaisuutta, jonka ovat kuratoineet Aleksandra Kiskonen ja Kristiina Ljokkoi. Kokonaisuuteen kuuluvat teokset valmistuvat Kalasatamaan seuraavan vuosikymmenen aikana ja valmistuttuaan teokset liitetään Helsingin kaupungin taidekokoelmaan. 

Yhteistyössä Aalto-yliopisto, Auvetech, Ecoflow, Helsingin juhlaviikot, JCDecaux, Metropolia, REDI, Rolan, Tector, Uusix  

Hae