Hyppää sisältöön

Kouluille ja päiväkodeille

Tervetuloa taidemuseoon! Tarjoamme koulu- ja päiväkotiryhmille opastuksia ja taidepajoja. Museossa voi vierailla ryhmän kanssa myös omatoimisesti. Otamme ryhmiä museoon porrastetusti. Ilmoitathan siksi myös omatoimisesta ryhmävierailusta meille etukäteen.


Ohjeita museovierailua varten

Opastuksella tai taidepajassa ryhmäsi saa näyttelystä enemmän irti. Ne kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, viimeistään kaksi viikkoa aiemmin. Opastukset ja pajat ovat muokattavissa ryhmällesi sopiviksi.

Näyttelykäyntiä kannattaa valmistella ryhmän kanssa etukäteen. Tutustukaa museon sääntöihin yhdessä oppilaiden kanssa.

Näyttelyihin liittyy opetusmateriaalia, jota voit ryhmäsi kanssa hyödyntää näyttelyssä. Materiaalin kannattaa tutustua etukäteen.

Tehtävien tekemistä varten lippukassalta saa lainaksi kirjoitusalustoja. Huomaathan, että näyttelytiloissa saa käyttää vain lyijykyniä tai puuvärejä.

Luokat voivat syödä eväitä taidemuseon 2. kerroksen aulan päädyssä.

Kun saavut HAM Tennispalatsiin

Henkilökunta auttaa mielellään. Pyydä apua tarvittaessa!


Opastukset koululaisille ja päiväkotiryhmille

HAM tarjoaa päiväkotiryhmille sekä peruskoululaisille, lukiolaisille ja toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoille edullisia opastuksia. Oppaan kanssa oppilaasi saavat taiteesta irti enemmän!

Opastus kannattaa varata hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Pienten lasten ryhmissä on hyvä olla useampi valvoja. Opastukset ovat muokattavissa erityisryhmille sopiviksi.

Helsinki Biennaali (saatavilla 22.10.2023 asti)

Helsinki Biennaali levittäytyy tänä vuonna myös HAMiin, jossa on esillä teoksia 4 eri taiteilijalta. Opastus johdattelee Helsinki Biennaalin teemoihin. Kierroksen aikana tutkitaan mitä kaikkea merenpohja kätkeekään sisäänsä aina kaapeliverkostoista kokonaisiin kaupunkeihin ja ihmisen jälkiin.

Ikäsuositus: kaikki ikäryhmät, erityisesti 5.-9.lk, lukio ja 2. aste

Antti Vuori: Kevätlaitumelle/Ut på vårbete/To Spring Pasture, 1975. © HAM/Yehia Eweis

Kevätlaitumelle (saatavilla 14.4.2023–14.1.2024)

Kevätlaitumelle-näyttelyn suunnittelussa on otettu keskiöön lapsivieraat. Pienimmät katsojat huomioidaan näyttelyarkkitehtuurissa erityisillä, leikkisillä ratkaisuilla ja näyttely koetaan ilman kenkiä. Opastuksella tutustutaan pääosin 1970-luvulle ajoittuviin teoksiin, joita yhdistävät värit, satumainen esittävyys ja mielikuvitusta ruokkiva, tarinallinen sisältö. Esillä on valikoima maalaustaidetta ja yksi veistos Bäcksbackan kokoelmasta.

Ikäsuositus: varhaiskasvatus, 1.–6. luokka

Hinnat 2023

25 €

Ketkä voivat varata opastuksen 25 euron hintaan? Tällä hinnalla opastuksen saavat päiväkotiryhmät sekä peruskoulun, lukion ja toisen asteen oppilaitoksen luokat, jos vähintään puolet ryhmästä on alle 18-vuotiaita. Sisäänpääsymaksu HAM:iin on ilmainen alle 18-vuotiaille ja opetusryhmän seurassa oleville opettajille ja avustajille.

Kesto

45 minuuttia

Ajankohdat

HAM on avoinna
Ti klo 10–17.30
Ke-Su 11.30–19
Ma suljettu

Koululais- ja päiväkotiryhmien opastuksia on tarjolla arkisin museon aukioloaikoina. Koululaisopastukset päättyvät viimeistään klo 16. Klo 15.30 ja sen jälkeen alkavien opastusten hinta on 90 €.

Ryhmäkoko

Yhdelle opastukselle mahtuu 25 oppilasta. Jos ryhmäsi on suurempi, tarvitset kaksi opasta.

Kielet

suomi, ruotsi ja englanti

Eväiden syönti

Ryhmät voivat syödä omia eväitä HAMin lippukassa-aulan päädyssä.

Peruutukset

Esteen sattuessa peruthan varauksesi viimeistään 7 päivää aiemmin (puhelinsoitto tai sähköposti opastusvarauksiin).

Yhteystiedot

hamvaraukset@hamhelsinki.fi tai p. (09) 310 87003  ma–to klo 9–12 ja 13–15.


Taidepajat koululaisille ja päiväkotiryhmille


HAM tarjoaa päiväkotiryhmille sekä peruskoululaisille, lukiolaisille ja toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoille edullisia taidepajoja. Taiteilijan tai taidekasvattajan kanssa oppilaasi saavat taiteesta irti enemmän!

Taidepaja kannattaa varata hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Pienten lasten ryhmissä on hyvä olla useampi valvoja. Pajan sisältö on muokattavissa erityisryhmille sopiviksi.

Mikroskooppinäkymiä kasvipohjaisin värein

Tule maalamaan mikroskooppinäkymiä! Pajassa tutkitaan veden pieneliöitä ja kasvisolukkoja mikroskoopin ja videotykin avulla sekä maalataan niitä kasvipohjaisin värein akvarellipapereille.

Ikäsuositus: 1.–9. luokka, 2. aste

Antti Vuori: Kevätlaitumelle/Ut på vårbete/To Spring Pasture, 1975. © HAM/Yehia Eweis

Maalataan hahmo

Kevätlaitumelle-näyttelyn teoksia yhdistää värikäs, satumainen esittävyys ja mielikuvitusta ruokkiva sisältö. Syvennymme tutkimaan maalauksia niiden tarinallisuuden kautta. Taidepajassa luomme oman leikkisän hahmon ja mietimme millaisessa paikassa se voisi olla. Maalaamme guassiväreillä.

Ikäsuositus: esiopetus, 1.–6. luokka

© HAM/Maija Toivanen

Maalaa fresko

Pajassa tutustumme freskomaalaustekniikkaan. Käymme tutustumassa Tove Janssonin freskomaalauksiin ja teemme jokainen oman pienen freskon, jossa käytämme materiaalina kipsiä, hiiltä ja vesiliukoisia värejä.

Ikäsuositus: varhaiskasvatus, 1.-9.lk, lukio ja 2. aste

Taidepaja liittyy näihin OPSin osiin: Kuvataide, historia, L 2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Striimaus paja kuvituskuva, 2021 ©HAM/Sonja Hyytiäinen

Taiteen aakkoset: Sekoita värit!

Miten maalauksen eri värisävyt syntyvät? Mitä tarkoittaa vastaväri? Tutustumme HAMin kokoelmien maalauksiin. Opettelemme värien sekoittamista ja tutkimme väriympyrää. Työskentelemme akryyliväreillä.

Ikäsuositus: varhaiskasvatus, 1.–6. lk.

Taidepaja liittyy näihin OPSin osiin: Kuvataide, historia, suomen kieli ja kirjallisuus, L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Hinnat 2023

35 €

Ketkä voivat varata pajan 35 euron hintaan? Tällä hinnalla taidepajan saavat päiväkotiryhmät sekä peruskoulun, lukion ja toisen asteen oppilaitoksen luokat, jos vähintään puolet ryhmästä on alle 18-vuotiaita. Sisäänpääsymaksu HAM:iin on ilmainen alle 18-vuotiaille ja opetusryhmän seurassa oleville opettajille ja avustajille.

Kesto

1,5 h

Ajankohdat

Ti–pe klo 9.30–15
Pajat päättyvät viimeistään klo 15.

Ryhmäkoko

Taidepajaan mahtuu kerrallaan 24  oppilasta. Jos ryhmäsi on suurempi, tarvitset kaksi pajaohjaajaa.

Kielet

suomi, ruotsi, englanti

Eväiden syönti

Ryhmät voivat syödä omia eväitä HAMin toisen kerroksen päädyssä.

Peruutukset

Esteen sattuessa peruthan varauksesi viimeistään 7 päivää aiemmin (puhelinsoitto tai sähköposti opastusvarauksiin).

Yhteystiedot

hamvaraukset@hamhelsinki.fi tai p. (09) 310 87003  ma–to klo 9–12 ja 13–15.


Ota yhteyttä

Autamme mielellämme kaikissa koulu- ja päiväkotiryhmien vierailuihin liittyvissä kysymyksissä.
Ole yhteydessä: hamvaraukset@hamhelsinki.fi tai puh. (09) 310 87003.


Hae