Hyppää sisältöön

Kokoelman hoito ja ylläpito

Kari Cavénin teosta UHO (UHO 1) puhdistetaan. Tennispalatsi. © HAM/Maija Toivanen

Helsingin kaupungin kokoelmassa on yli 500 julkisen taiteen teosta kolmelta vuosisadalta. HAM huolehtii teoksista yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Teokset pyritään säilyttämään tuleville sukupolville mahdollisimman pitkään ja taiteilijan alkuperäistä tarkoitusta vastaavassa kunnossa. Joskus teosta ei enää voida korjata, ja silloin se joudutaan poistamaan.

Julkisen taiteen ylläpitoon kuuluvat muun muassa konservoinnit, tekniset korjaukset, pesut ja suojaavat pintakäsittelyt. Ennakoimme ylläpitotarpeita ja korjaamme ja konservoimme teoksia suunnitelmallisesti, mutta pyrimme reagoimaan mahdollisimman nopeasti myös yllättäviin ongelmatilanteisiin ja ilkivaltaan.

Huomasitko vaurion teoksessa? Kerro meille: ham.julkinentaide@hamhelsinki.fi

Havis Amandaa siirretään konservoitavaksi toukokuussa 2023. © HAM/Sonja Hyytiäinen

Joskus teoksia pitää siirtää ja varastoida, kun kaupunki kasvaa ja muuttuu. Yleensä teos pyritään palauttamaan alkuperäiseen paikkaansa tai mahdollisimman lähelle sitä.

Havis Amandan suihkulähdekokonaisuuden peruskorjaus 2023–2024 on yksi Helsingin historian mittavimmista julkisen taideteoksen korjaushankkeista. Ville Vallgrenin suunnittelema kokonaistaideteos on kokenut vuosien varrella kovia, mm. erilaisten kansanjuhlien aikana. Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistosten pintaa. Peruskorjauksessa uusitaan myös vesiallas ja suihkulähdetekniikka, ja suihkulähdettä ympäröivä aukio kunnostetaan.

Man Yau: Dear Souvenir, 2023. Kuninkaantammen peruskoulu, Kannelmäki. © HAM/Viljami Annanolli.

Kun julkisen taiteen teos valmistuu, se liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM kartuttaa, hallinnoi ja hoitaa. Kokoelmiin liittämiseen kuuluu mm. teoksen valokuvaaminen, teoksen tietojen kirjaaminen ja teoksen vaiheisiin liittyvien dokumenttien vieminen HAMin kokoelmanhallintajärjestelmään. Järjestelmä on keskeinen kokoelmien hallinnan työkalu ja sinne on luetteloitu kaikki Helsingin taidekokoelman yli 10 000 teosta.

Hae