Saavutettavuustyökalut

Sculpture Map

Suurenna karttaa

Julkinen taide

HAMin voi kokea myös Tennispalatsin ulkopuolella. Helsingin alueella on lähes 500 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä. Lisäksi Helsingissä on noin 200 prosenttitaideperiaatteella toteutettua teosta koulujen, päiväkotien, terveysasemien ja kirjastojen tiloissa.

3500 taideteosta ympäri Helsinkiä
480 veistosta nähtävissä yötä päivää

Veistospankkiin on koottu kaikkiaan 480:n Helsingissä sijaitsevan veistoksen tiedot. Perustietojen (teoksen nimi, taiteilija, julkistamisvuosi, sijainti) lisäksi löytyy myös taustoja teoksista sekä veistoksen sijainti kartalla. Jotkut veistokset koostuvat useasta osasta. Tällöin karttaan on merkitty vain yhden osan sijainti. Kartat on toteutettu yhteistyössä Pääkaupunkiseudun palvelukartan kanssa. Sijaintitiedot löytyvät myös avoimena datana.

Villu Jaanisoo: Kuukkeli © HAM / Hanna Kukorelli

HAMin kokoelma

Kaupungin puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevista veistoksista noin 250 teosta kuuluu HAMin kokoelmaan. Julkisilla paikoilla kuten kiinteistöjen pihoissa on myös yritysten, valtion laitosten ja yksityisten tahojen omistamia teoksia. Vaikka teokset eivät kuulu HAMin kokoelmaan, myös niistä löytyy tietoja veistospankista.

Kuvitus: Villu Jaanisoo: Kuukkeli © Kuva: HAM / Hanna Kukorelli

Miten ja miksi julkista taidetta hankitaan?

Kaikilla kaupunkilaisilla on yhtäläinen oikeus elää laadukkaassa ympäristössä ja HAM osaltaan turvaa tätä oikeutta. Taidetta pyritään sijoittamaan tasapuolisesti kaupungin eri osiin sekä uusille asuinalueille, joissa ei vielä ole julkista taidetta.

Lue lisää

Kuvitus: Timo Vaittinen: LXD, 2017 © Kuva: HAM / Maija Toivanen

HAM huolehtii

HAM huolehtii kaikista kaupungin omistamista veistoksista, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään tuleville sukupolville. Pyrimme korjaamaan ja puhdistamaan veistokset mahdollisimman pian yhteistyössä rakennus- ja kiinteistöviraston kanssa.

Kuvitus: Matti Kalkamo: Kehon rakennus & purku Oy, 2005 © Kuva: HAM / Maija Toivanen

Antti Laitinen: Armour, 2016 © HAM / Maija Toivanen

Ilmoita meille vauriosta tai täydennä tietoja

Myös sinä voit huolehtia kaupungin veistoksista. Lähetä meille palautetta, jos suosikkiveistoksesi on vioittunut tai töhritty.

Korjauksia ja täydennyksiä veistospankin tietoihin voit lähettää palautteen kautta.

Lähetä palautetta veistoksista

Kuvitus: Antti Laitinen: Armour, 2016 © Kuva: HAM / Maija Toivanen

Kerro meille veistosmuistosi

HAM kerää kaupunkilaisilta veistoksiin liittyviä muistoja. Muistoja kootaan sekä Veistosmuisto-sivulle että veistoskohtaisille sivuille veistospankkiin. Osa muistoista saattaa jopa päätyä osaksi julkisen taiteen karttaa tai opastusta!

Kerro veistosmuistosi

Kuvitus: Pekka Kauhanen: Talvisodan kansallinen muistomerkki, 2017 © Kuvasto. Kuva: HAM / Maija Toivanen