Hyppää sisältöön
Lauri Astala: Aurinkolabyrintti, 1999. © Kuva: HAM Helsingin taidemuseo / Hanna Rikkonen

Aurinkolabyrintti

Säveltäjänpuisto, Pukinmäki, Helsinki

Taiteilija Lauri Astalan (s. 1958) teos Aurinkolabyrintti rakentuu kahdesta sisäkkäisestä osasta: kivilabyrintista sekä aurinkokellosta. Torni labyrintin keskellä kätkee sisäänsä aurinkokellon ja sinne päästään pienen portaan kautta. Aurinkokello on puolipallon muotoinen kulho ja ajan määrittelemistä varten sen keskellä on viisari sekä pinnassa käyriä ja merkintöjä kellon- ja kalenteriajan havainnoimiseksi.

Teos julkistettiin Helsinki-päivänä 12.6.1999. Aurinkolabyrintti on kustannuksiltaan ja mittakaavaltaan suurin yksittäinen hanke jonka kaupungin taidemuseo on toteuttanut 90-luvulla.

Teokseen on käytetty graniittia yli kymmentä eri lajia. Kiveä on työstetty erilaisin tavoin, mutta pääasiallisesti teos koostuu lohkopintaisista verkkomuureista. Taiteilija on luonut puistoon teoksen joka mittakaavansa ja jykevän hahmonsa ansiosta tuo sinne oman pienoismaailmansa. Maakumpareen päällä oleva teos hallitsee visuaalisesti ympäristöään. Se on samalla maamerkki, leikkipaikka, tapaamispiste ja oleskelutila. Aurinkolabyrintistä löytyy myös toinen ja kolmas taso; teos on taiteellinen kokonaisuus jossa teoksen suhteet, materiaalit ja ulkomuodon detaljit ovat tarkoin punnittuja. Sitä voi tarkastella kappaleena joka on sovitettu taiteilijan muokkaamaan ympäristöön.

Kolmas taso liittyy labyrinttiin ja aurinkokelloon; kellon löytää kun on löytänyt tiensä labyrintin keskelle ja tieto, tässä tapauksessa aika, selviää kun osaa tulkita ajanmääritykseen vaadittavan messinkitaulukon sisällön.

Taiteilija asettaa näin katselijan eräänlaisten haasteiden ja tehtävien eteen, jotka taas voivat herättää kysymyksiä liittyen auringon ja muiden taivaankappaleiden liikkeisiin, maailmankaikkeuteen ja ajan olemukseen. Aurinkolabyrintti on kuin toiseen maailmaan avautuva ikkuna – kun sen läpi on katsonut haluaa tietää enemmän.

Teos kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM hallinnoi ja kuratoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae