Hyppää sisältöön
Kimmo Kaivanto: Hopeiset Sillat, 1985. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Hopeiset Sillat

Tekijä Kimmo Kaivanto

Mannerheimintie 20 Kamppi, Helsinki

Hopeiset sillat oli Forumin keskuspihalla sijaitseva, alimmaisesta kerroksesta lasikattoon kurkottava veistoskokonaisuus.

Teos on Kimmo Kaivannon suunnittelema ja se valmistui vuonna 1985. Teos koostuu korkeiden pylväiden väliin pingottuvista silloista – kolmesta parista teräskaaria – sekä vesialtaasta. Itse pylväät ovat sinisen pigmentin, valkosementin ja kvartsin seosta, eläväpintaisia pienten veistosaiheiden kokoelmia. Sinisestä väristä nousevat esiin mm. Kaivannon Rodin -teemaan kuuluva Sininen ajattelija, simpukoita, maalarinpensseli, luodin hylsyä muistuttava metallinpala ja torvi. Pylvään sivustaa jäsentävät lisäksi suurien aaltomaisesti kuvioitujen ja meriteemaa jatkavien sekä pienempien ja sileiden suorakulmioiden konstruktio. Pylväiden sisäpinta on peiliä, joka heijastaa elämää ympäröiviltä tasanteilta loputtomassa heijastussarjassa. Pylväiden väliin lattiaan on painettu veistoksen tarkan sijainnin maailmassa ilmaiseva teksti: Longitud 24ø 56′ 28″ X Latitud 60ø 10′ 8″.

Pylväiden linjaa jatkaa allas, jonka vesitila on yhtä leveä kuin pylväiden väli. Tummansinisen pohjan päällä lepää puoliksi värjättyjä luonnonkiviä ja altaan keskellä on pronssinen simpukka, jonka pintaa on uurrettu ja käsitelty valkoiseksi. Veden pyörteet aiheuttavat aaltoliikettä koko altaaseen ja vahvistavat mielikuvaa merestä. Kuulemista, ääniä ja aaltomaista liikettä sekä aikaa tutkiskeleva teos on selkeästi tilateos, jonka oleellinen osa on teosta ympäröivän kauppakeskuksen hetkellisyyden ja äänekkyyden ilmapiiri.

Kauppakeskuksen toisessa kerroksessa sijaitseva Nereidi, Antiikin taruston merenneito, on niinikään Kaivannon veistos.

Teos on poistettu kyseiseltä paikalta. Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae