Hyppää sisältöön
Butter, Leppänen ja Jovanovic: Kide (tilapäinen teos - poistettu 2015), 2002. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Kide

Tekijä Butter, Leppänen, Jovanovic

Tammasaarenlaiturin aallonmurtaja, Ruoholahti, Helsinki

Kide koostuu yhdeksästä lasikuutiosta, jotka alunperin oli pystytetty yhdeksään vuoden 2000 Euroopan kulttuuripääkaupunkiin. Kiteet oli myös nimetty näiden kaupunkien ja alkuperäisten sijaintipaikkojensa mukaan: Avignon, Bergen, Bologna, Bryssel, Helsinki, Krakova, Praha, Reykjavik ja Santiago de Compostela.
Lasikuutiot ovat n. 2 x 4 x 3 metrin kokoisia ja illan hämärtyessä niihin syttyi valo. Kullakin Kiteellä – ja kaupungilla – oli oma värinsä.

Kide-kuutiot toteutettiin jo 1999 kyseisissä kaupungeissa ja ne olivat GSM-tekniikan avulla kuva- ja ääniyhteydessä toisiinsa. Näin ne viestivät tulevasta kulttuurivuodesta ja samalla symboloivat ihmisten ja kulttuurien välistä yhteyttä. Teoksen taiteellisesta konseptista ja suunnittelusta vastasivat ns. Kide-arkkitehdit: Peter Ch. Butter, Kari Leppänen ja Dusan Jovanovic, jotka saivat luomuksellaan vuoden 1999 Ympäristötaidepalkinnon.

Kulttuurivuoden 2000 päätyttyä kaikki yhdeksän lasikuutiota valaisivat jonkin aikaa pohjoisen talven pimeyttä Helsingin Tuomiokirkon ylätasanteella.

Vaurioituneet ja varastoon jo viedyt lasikuutiot korjattiin vielä kerran ja Kide koottiin aallonmurtajalle Ruoholahden rantaan, jossa se julkistettiin Helsinki-päivänä 12.6.2002. Kide-kokonaisuus näkyi erityisen hyvin mereltä ja Lauttasaaren sillalta. Teos oli tarkoitettu tilapäiseksi ja se poistettiin vuonna 2015.

Lue lisää..

Kartalla

Hae