Hyppää sisältöön

Paratiisipäivä

12:00 - 18:30

Mielenkiintoisia keskusteluja, esityksiä, musiikkia ja taidepajoja museon täydeltä! Ohjelmaa koko perheelle, ystäväporukoille ja yksin nautiskelijoille. Lisätietoa ja tarkka ohjelma alla. Muista myös toinen Paratiisipäivä 1.3.2025.

Koko ohjelma museon pääsylipun hinnalla.

Muumi-animaatioita

HAM-salissa, kello 12–13.30, kielet: suomi, ruotsi ja englanti

Lapsille ja muumien ystäville esitetään kaksi animaatiota Kuinkas sitten kävikään? ja Kuka lohduttaisi Nyytiä? Salissa voit istahtaa joko lattiatyynylle tai tuolille ja ihastua, kun rakastetut muumitarinat heräävät eloon. Animaatiot esitetään suomeksi kello 12–12.30, ruotsiksi kello 12.30–13 ja englanniksi kello 13–13.30. Istumapaikkoja on 80, ja ne täytetään saapumisjärjestyksessä kunkin näytöksen alkaessa. Alle 10-vuotiaat lapset aikuisen seurassa.

Kuinkas sitten kävikään?

Muumipeikon värikäs matka Muumilaakson halki on täynnä yllätyksiä, kun hän etsii kadonnutta Pikku Myytä Mymmeli seuranaan. Animoitu tarina perustuu Tove Janssonin vuonna 1952 julkaistuun kuvakirjaan ja ruotsinkielisen tarinan lukee itse Jansson.

Ikäraja: S

Kesto: 12:15 min

Lukijat: Anne Nilsen (suomi), Tove Jansson (ruotsi), Sophia Jansson (englanti)

Tuotanto: Pikkukala, Moomin Characters

Kuka lohduttaisi Nyytiä?

Yksinäinen Nyyti oppii selättämään pelkonsa, kun hänen täytyy pelastaa Tuittu Mörön kynsistä. Ajaton tarina rohkeudesta ja ystävyydestä perustuu Tove Janssonin vuonna 1960 julkaistuun kuvakirjaan ja ruotsinkielisen tarinan lukee itse Jansson.

Ikäraja: 7

Kesto: 16:44 min

Lukijat: Anne Nilsen (suomi), Tove Jansson (ruotsi), Sophia Jansson (englanti)

Tuotanto: Pikkukala, Moomin Characters

Skidit esittää: Hattivattidisko

HAM-salissa, klo 14–16, varaa paikkasi ennakkoon!

Surinaa ja pörinää Hattivattien mielenmaisemissa! Muututaan ihanan sähköisiksi Timo Kaukolammen elektronisen DJ-setin ja tanssiope Emmin kanssa. Tampataan yhdessä autiolla saarella ja koetaan iloinen sadetanssi ukkostaivaan alla. Säristään ja ollaan elossa kaikin voimin!

Tilaan mahtuu rajattu määrä bailaajia, joten varaathan paikkasi ennakkoon. Voit varata paikan joko ensimmäiselle tai toiselle tunnille, ja esitä varausvahvistus ovella. Lapset bailaavat aikuisen seurassa ja yhtä aikuista kohden maksimissaan neljä lasta. Let’s baila!

Klo 14–15, varaa paikkasi täällä.

Klo 15–16, varaa paikkasi täällä.

Elokuvanäytökset: Tove ja Haru – yksinäisten saari

Tove: HAM-salissa, kello 16.50–18.30, tekstitys suomeksi

Haru – yksinäisten saari: Taidepajassa, kello 16–16.44 (selostus suomeksi) ja kello 17–17.44 (selostus ruotsiksi)

Uppoudu Toven elämään elokuvien parissa.  

HAM-salissa voit istua joko tuolilla tai rennosti säkkituolilla. Istumapaikkoja on 80 ja ne täytetään saapumisjärjestyksessä näytöksen alkaessa. Taidepajassa on 50 istumapaikkaa, jotka täytetään myös saapumisjärjestyksessä. 

Tulethan ajoissa paikalle, HAM salin ja Taidepajan ovet suljetaan elokuvien aikana.  

Tove

Tove on vangitseva draama maailmankuulun taiteilijan luovasta energiasta sekä identiteetin ja vapauden etsinnästä.

Ikäraja: 12

Kesto: 100 min

Pääosissa: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney. Ohjaaja: Zaida Bergroth. Helsinki-filmi.

Haru – yksinäisten saari

Dokumentti kirjailija Tove Janssonin ja taidegraafikko Tuulikki Pietilän kesistä Harun luodolla Suomenlahdella 1970–1991.

Ikäraja: S

Kesto: 44 min

Lukija: Birgitta Ulfsson. Ohjaaja: Kanerva Cederström ja Riikka Tanner. Lumifilm Oy.

Paratiisipaja: paratiisin kasvit

Taidepajassa, kello 12–15

Tule piirtämään mielikuvituksellisia kasveja nestemäisellä tussilla! Voit saapua pajaan mihin aikaan tahansa. Pajavuoro on 30min per asiakas, jotta mahdollisimman moni pääsee osallistumaan. Ennakko-osaamista ei tarvita ja alle 10-vuotiaat lapset aikuisen seurassa.

Keskusteluoppaat paikalla: juttele taiteesta!

Tove Jansson – Paratiisi  -näyttelyn yläkerrassa, kello 12–13.45

Tove Jansson – Paratiisi  -näyttelyn alakerrassa, kello 12–14 ja kello 16–18

Pysähdy hetkeksi keskustelemaan taideteoksista ja näyttelyn teemoista. Kolme opastamme on paikalla Paratiisi-näyttelyn teosten äärellä. Tunnistat oppaamme takista ja rinnassa olevasta merkistä.

Keskustelu: Tove ja monumentaalit

Tove Jansson – Paratiisi -näyttelyn yläkerrassa, kello 14–15, kieli: suomi

Mikä rooli julkisella taiteella oli Tove Janssonin elämässä? Minkälaista oli tehdä monumentaalimaalauksia Janssonin aikana?

Keskustelemassa ovat filosofian tohtorit Tuula Karjalainen ja Johanna Ruohonen. Karjalainen on helsinkiläinen taidehistorioitsija, kuraattori ja tietokirjailija, jonka teoksiin lukeutuu Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta (2013). Hän on työskennellyt muun muassa Helsingin kaupungin taidemuseon ja Nykytaiteen museo Kiasman johtajana.

Ruohonen on helsinkiläinen taidehistorioitsija, joka on perehtynyt suomalaiseen taidepolitiikkaan ja sotienjälkeiseen julkiseen maalaustaiteeseen. Ruohosen artikkeli Tove Janssonin julkiset maalaukset (2024) on osa Paratiisi-näyttelyn julkaisua. Hän työskentelee Taidekoti Kirpilän johtajana ja Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntijana.  

Keskustelua vetää näyttelyn kuraattori Heli Harni. Kuuntelijoille on varattu taittotuoleja ja keskustelu käydään suomeksi.

Nuoret tanssijat & Sara Grotenfelt: Kahden päivän monumentti 

Tove Jansson – Paratiisi -näyttelyn yläkerrassa, kello 17.30–18

Kahden päivän monumentti on esitys seitsemälle nuorelle tanssijalle. Se on intuitiivisesti valmistettu Tove Janssonin maalausten pohjalta hyödyntäen niiden tunnelmia, hahmoja ja muodostelmia. Esitys luo näyttelyyn tilan tuntemiselle ja mietiskelylle, jossa kummallisuus ja herkkyys saavat olla läsnä.  

Nuoret tanssijat on Tanssivintin ja Uuden tanssin keskus Zodiakin yhteinen esiintyvä ryhmä. 

Koreografia: Sara Grotenfelt & esiintyjät 

Esiintyjät: Alma Nordberg, Noomi Sinivirta, Alissa Lindholm, Sofia Dascalu, Emmi Kanerva, Rosemary Lukas, Alisa Nummiaro 

Piirustus- ja kirjoituspisteet: rakkauskirjeitä ja sarjakuvia

Tove Jansson – Paratiisi -näyttelyn ylä- ja alakerrassa, kello 12–18.30

Näyttelyn alakerrassa voit kirjoittaa rakkauskirjeen elämäsi tärkeälle ihmiselle. Taidekärryssä on valmiina kirjepaperia, kyniä ja kuoria. Näyttelytilassa on suurennettuna Toven kirje Vivicalle, jossa tekstin lomassa risteilevät hurmaavat piirustukset.

Näyttelyn yläkerrassa pääset piirtämään oman sarjakuvasi! Taidekärryssä on valmiina paperia, kyniä, piirustusalustoja ja ohjeet.

Piipahda taidekärryillä, kun sinulle parhaiten sopii! Lapset aikuisen seurassa.

Finnkinon kahvila-baari

Tennispalatsin toisessa kerroksessa, kello 12–21

Nauti kakkukahvit tai pirskahtelevat skumpat viihtyisässä kahvila-baarissa Tove Janssonista innoittunutta musiikkia kuunnellen. Finnkinon kahvila-baarista löydät sekä suolaista että makeaa syötävää.

Hae