Hyppää sisältöön

Tove Jansson – Paratiisi

Alkaa

25.10.2024

Päättyy

06.04.2025

Monumentaalinen näyttely esittelee Tove Janssonin julkisiin tiloihin toteuttamia tilaustöitä, joissa taiteilijan päämääränä oli tuottaa ympärilleen kauneutta ja elämäniloa sekä tarjota aineksia tarinoiden maailmaan.

 Tove Jansson: Lintu sininen, 1953 (yksityiskohta). © Tove Janssonin kuolinpesä. Kuva: HAM / Maija Toivanen.

Tove Jansson – Paratiisi esittelee Tove Janssonin (1914–2001) julkisia teoksia ennennäkemättömän laajasti. HAMin kaarihalli luo loistavat puitteet monumentaalimaalausten, niiden luonnosten ja kookkaiden työpiirrosten esittelyyn. Taiteilijan apunaan käyttämiä, valmiiden teosten kokoisia hiilipiirroksia ei ole aiemmin esitelty, ja suuri osa piirroksista on avattu rullistaan ensimmäistä kertaa HAMin näyttelyä varten.  

HAMin kahteen kerrokseen rakentuvan näyttelyn pääpaino on Janssonin julkisiin tiloihin 1940- ja 1950-luvuilla toteuttamissa kunnianhimoisissa tilaustöissä. Se esittelee taiteilijan vähemmän tunnetun seinämaalaustuotannon koko laajuudessaan, pienemmistä koristemaalauksistaan monumentaalikoon teoksiin.  Janssonin julkiset maalaukset avaavat hetkellisiä näkymiä taiteilijan ehtymättömään fantasiamaailmaan. Näyttely kertoo myös taiteilijan haaveilusta ja pyrkimyksistä idylliin sodan aiheuttamien haasteiden keskellä. 

Tove Jansson: luonnos teokseen Lintu sininen, 1953. © Tove Janssonin kuolinpesä. Kuva: HAM / Kirsi Halkola.

Julkiset tilaustyöt liittyivät toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakennuksen aikaan. Tove Jansson toteutti huomattavan osan julkisista maalauksistaan kotikaupunkinsa Helsingin rakennuksiin, esimerkiksi Tullinpuomin taloon, Apollonkadun tyttökouluun, Strömbergin tehtaaseen, Domus Academican opiskelija-asuntolaan ja Auroran sairaalan lastenosastolle sekä Helsingin kaupungintalon vuonna 1947 avattuun edustusravintolaan.  

Tove Jansson maalasi työläät julkiset teoksensa intensiivisenä luomiskautenaan, jolloin hän piti ensimmäiset yksityisnäyttelynsä Bäcksbackan Taidesalongissa ja julkaisi ensimmäiset muumikirjansa. Näyttelyssä Janssonin elinympäristö avautuu sota-ajan kuvausten ja Helsinki-maisemien kautta. Lisäksi esitellään hänet julkisten maalausten tekijäksi johdattaneita teoksia ja kuvituksia. Nostot Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelmasta, valokuvat, videofilmit ja hiljattain valmistunut dokumentti Teuvan kirkon alttarimaalauksesta antavat mahdollisuuden uppoutua Tove Janssonin mielenmaisemaan. 

Näyttely juhlistaa myös Muumi 80 -juhlavuotta. Småtrollen och den stora översvämningen (Muumit ja suuri tuhotulva) -kirjan julkaisusta tulee kuluneeksi 80 vuotta vuonna 2025. Tove Jansson käytti muumeja tavaramerkkinään useissa seinämaalauksissaan, ja muutamassa teoksessa hahmot iloitsevat näyttävästi. 

Tove Jansson, Niilo Suihko ja fresko Juhlat kaupungissa. © Per Olov Jansson.

HAMissa on jo vuodesta 2015 asti ollut Tove Janssonille omistettu tila, jossa freskot Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla ovat pysyvästi esillä. Paratiisi-näyttelyn kunniaksi HAM on päättänyt jatkossa tarjota kaikille vapaan pääsyn koko museoon Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivänä 9. elokuuta. Päätös on voimassa toistaiseksi ja koskee jo kuluvaa vuotta 2024. 

Paratiisi-näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös näyttelyn nimeä kantava kirja, joka esittelee laajoin teoskuvin, valokuvin ja erillisen kuvaliitteen avulla taiteilijan vähemmän tunnetun seinämaalaustuotannon koko laajuudessaan niiden luonnokset mukaan lukien. Julkaisun ovat toimittaneet näyttelyn kuraattori, HAMin amanuenssi Heli Harni ja vapaa kirjoittaja Tuija Huovinen

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Moomin Charactersin kanssa.  

Näyttelyyn liittyviä opastuksia, taidepajoja ja muita kokemuksia tulee varattavaksi jo ennen kesää 2024. Pysy siis kuulolla!

Lue lisää Tove Janssonista osoitteessa tovejansson.com.

Hae