Eero Nelimarkka (1891–1977) oli 1930-luvulta lähtien yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista. HAMin näyttely keskittyy nuoren Nelimarkan 1910- ja 1920–lukujen teoksiin. Niiden innoituksen lähteenä olivat Pariisin modernit taidevirtaukset ja monikansallinen taiteilijaelämä. Esillä on yli 50 maalausta sekä luonnoksia ja kirjeitä muun muassa taiteilijan Pariisin matkoilta.

Nelimarkan varhaisten teosten keskeisiä aiheita olivat ihmiskuvat, joihin kuuluu muun muassa koskettavia lapsimuotokuvia sekä mittava omakuvien sarja. Teosten näkökulma on moderni ja intiimi, jopa arvoituksellinen. Tiheätunnelmaisten maalausten aiheina oli myös arkisia esineitä sekä sisätiloja, joita usein elävöittää katsojasta poispäin kääntynyt ihmishahmo.

Teosten aiheet kertovat identiteettiään rakentavan ihmisen maailmasta.

Eero Nelimarkka opiskeli ja loi taidemaalarin uraa määrätietoisesti 1910–20 -luvuilla. Matkat Pariisiin vuosina 1912 ja 1920 olivat merkityksellisiä, samoin opiskelu Eero Järnefeltin johdolla Helsingin Yliopiston piirustussalilla. Sukupolvensa taiteilijoiden tapaan hän etsi uusia ilmaisumuotoja, jotka saattoivat näkyä teoksissa nopeinakin muutoksina. 1910-luvun pelkistetyt muodot muuttuivat 1920-luvun alussa maalauksellisuudeksi, jossa siveltimenvedot erottuivat taas reilusti.

Eero Nelimarkka: Neiti Kekäläinen, 1916.  Kansallisgalleria / Ateneumin Taidemuseo,Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Näyttelyn on kuratoinut FT Riitta Ojanperä ja se on osa sarjaa, jossa esitellään suomalaisen taiteen tutkimusta. Sarjan lähtökohtana on Bäcksbackan kokoelma, joka muodostaa HAMin taidekokoelman juuret. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Vaasan Pohjanmaan museon kanssa, missä se on esillä 15.6.–7.10.2018. Näyttelyä on tukenut NELIMARKKA-RAHASTO Sr.

Näyttelyn yhteydessä esitetään Riitta Nelimarkan käsikirjoittama ja ohjaama tuore dokumenttielokuva Eero Nelimarkka – per aspera ad astra. Yksi näyttelysaleista esittelee Nelimarkan taiteilijaystävien ja aikalaistaiteilijoiden teoksia. Ne ovat osa HAMin taidekokoelmaan kuuluvaa Bäcksbackan kokoelmaa.