Hyppää sisältöön

Pehmo

Alkaa

05.11.2022

Päättyy

16.04.2023

Pehmo-näyttely perustuu HAMin kokoelmista valikoiduille teoksille, joiden tekotavoissa yhdistyvät käsityöt ja pehmeät materiaalit.

Käsityötekniikat vaativat taiteilijalta aikaa: tekeminen on hidasta ja intiimiä. Samalla pehmeät materiaalit luovat jännitteen tekotavan ja teosten sisällön välille. Materiaalit ja tekniikat sisältävät merkityksiä, joita teos voi joko vahvistaa tai olla niiden kanssa ristiriidassa.

Teosten sisällöt liittyvät sekä yksityisiin että yhteiskunnallisiin aihepiireihin. Pehmeyden varjolla voidaan ilmentää vahvaa kantaaottavuutta ja aktivismia. Teosten materiaalisuuden kautta taiteilijat käsittelevät henkilökohtaisia muistojaan, identiteettiä, kansallisuuksia ja johonkin kuulumista. Näkemys, joka sitoo käsityöt kodin piiriin ja naisten työksi, saa näyttelyssä vaihtoehtoisia tulkintoja.

Käsityötekniikoilla valmistetut teokset huokuvat jatkuvuutta. Ne voivat kuljettaa katsojan toiseen aikaan, ympäröidä henkilökohtaisilla muistoilla sekä nostalgialla. Toisaalta teokset ottavat kantaa paikallisen ja kansallisen identiteetin vahvistamiseen. Siihen on perinteisesti pyritty sekä tuttuja käsityömalleja kierrättämällä, että kansainvälistä mainetta niittäneiden taidetekstiilien avulla. Käsityöhön liitetty muuttumattomuus ja anonyymius ovat omiaan vahvistamaan tuttuuden ja yhteenkuuluvuuden tunteita.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Ahmed Al-Nawas & Minna Henriksson, Niran Baibulat, Joona Braf, Paavo Halonen, Kholod Hawash, Karin Hellman, Helena Hietanen, Ulla Jokisalo, Lotta-Pia Kallio, Dzamil Kamanger, Jonna Karanka, Sari Kemppinen, Irma KukkasjärviIlari Kähönen, Arja Kärkkäinen, Klaus Nyqvist, Timo Rytkönen, Sonja Salomäki, Kimmo Schroderus, Uhra-Beata Simberg-Ehrström, Anu Tuominen, Pauliina Turakka Purhonen, Anna-Karoliina Vainio, Timo Vaittinen, Heli Vehkaperä ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Hae