Skip to content

Skötsel och underhåll av samlingen

Kari Cavén: UHO (UHO 1). Tennispalatset. © HAM/Maija ToivanenI Helsingfors stads samling finns det över 500 offentliga konstverk från tre århundraden. HAM tar hand om verken i samarbete med stadsmiljösektorn. Vi strävar efter att bevara verken för kommande generationer så länge som möjligt och i det skick som motsvarar konstnärens ursprungliga syfte. Ibland går det inte längre att reparera ett konstverk och då är vi tvungna att avlägsna det.

Till underhållet av offentlig konst hör bland annat konservering, tekniska reparationer, tvätt och skyddande ytbehandlingar. Vi förutser underhållsbehovet och reparerar och konserverar verken systematiskt, men vi strävar efter att reagera så fort som möjligt också vid överraskande problem eller skadegörelse.

Har du upptäckt att ett verk är skadat? Berätta för oss: ham.julkinentaide@hamhelsinki.fi

VIlle Vallgren: Havis Amanda, 1908. Salutorget. © HAM/Sonja Hyytiäinen

Ibland måste vi flytta eller magasinera ett verk när staden växer och förändras. För det mesta strävar vi efter att återlämna verket till dess ursprungliga plats eller så nära platsen som möjligt.

Totalrenoveringen av Havis Amanda fontänhelhet 2023–2024 är ett av de mest omfattande reparationsprojekten i Helsingfors historia. Allkonstverket av Ville Vallgren har under årens lopp gått igenom en hel del, bland annat under olika folkfester. Dessutom har det salta och blåsiga havsklimatet slitit på skulpturernas yta. I totalrenoveringen förnyas också vattenbassängen och fontäntekniken och skvären vid fontänen renoveras.

Man Yau: Dear Souvenir, 2023 / Foto: HAM/Viljami Annanolli

När ett offentligt konstverk blir färdigt infogas det i Helsingfors stads konstsamling som HAM kartlägger, förvaltar och sköter. Till infogandet i samlingen hör bland annat fotografering av verket och registrering av verkets uppgifter. Dokument som härrör till verkets olika skeden matas in i HAM:s samlingsförvaltningssystem. Systemet är ett centralt verktyg för förvaltningen av samlingarna och i det finns alla 10 000 verk som ingår i Helsingfors konstsamling registrerade.

Sök