bild: stillbild av videoverket Reel (2019)

J: Jag har alltså läst helt massor om alla sorters minnessjukdomar och liksom logiken bakom det hela… jag är intresserad av va som liksom händer när saker och ting inte riktigt tickar som vanligt. Att om man flyttar på saker och ting, blir det en helt annan spole av det hela. Som att flytta på ordningen på bilder i en bildserie… Jag såg en film med en kvinna, som var i en scen där hon… Alice, ja, hon hittar alltså en video med sig själv där hon säger åt sig själv typ ”när du ser den här videon, följ instruktionerna i den”. Hon har alltså liksom gjort den här videon åt sig själv när hon fick veta att minnessjukdomen förvärras, och hon ville liksom… ge sig själv anvisningar om vad hon borde göra. Sen börjar hon följa videons anvisningar, alltid lite i taget. Hon glömmer och går tillbaka till videon för att se vad det var som hon skulle göra, och hon glömmer alltid. Jag intresserar mig på något sätt för hur verkligheten gestaltas… och liksom vad logiken bakom allt… det finns nånslags logik, men den är liksom lite snedvriden.

Utställningstexten har skrivits av Maija Kasvinen

Jenni Toikka (f.1983) är en finsk nutidskonstnär. I flera av sina verk har hon undersökt hur man kan använda de tekniska egenskaper som erbjuds av rörliga bilder för att omskapa narrativ och för att ändra på sättet man uppfattar tid.

• Bor i Gårdsbacka, Helsingfors
• Utexaminerad från Bildkonstakademin 2012
• Flera utställningar och residens utomlands
• Verk i flera samlingar, bl.a. Kiasma och EMMA
• En utställning i september på Maison Louis Carré i Frankrike tillsammans med Eeva-Riitta Eerola
• Med i det tio personer stora konstnärskollektivet Osteri, som är slumpmässigt aktivt, senast vid Sideways-festivalen

Utställningen och skapandet av Reel-verket har fått stöd av Centret för konstfrämjande och Greta och William Lehtinens stiftelse.
Jenni Toikkas konstnärliga arbete under åren 2018–2019 har stötts av Suomen Kulttuurirahastos centralfond och Nylands fond.

Mer information: www.jennitoikka.com