HAM:s år 2016 kulminerar i den japanska konstnären Yayoi Kusamas (f. 1929) retrospektiva utställning. Utställningen består av konstnärens mest betydande verk, bland annat målningar, skulpturer och installationer.

In Infinity är den första retrospektiva presentationen av Kusamas produktion i Finland. Den omfattar hennes karriär från tidigt 1950-tal till våra dagar.

mirror-room-pumpkin-4
Yayoi Kusama: Spegelrum (Pumpa), 1991. (Installation shot). Bild: HAM / Hanna Kukorelli

Yayoi Kusama är känd speciellt för sina storskaliga installationer, i vilka betraktaren kan bli en del av den fantasivärld som konstnärens skapat. I dem reflekteras prickar, färger eller pumpor i oändlighet i speglar eller vatten. Betraktaren själv smälter också in och blir en del av den ändlösa upprepningen av former och färger.

Helheten på över 200 verk består av målningar, teckningar, skulpturer, videor och rumsliga installationer samt perfomancerelaterat material. In Infinity belyser också Kusamas relation till mode och design.

kusama-avajaiset-105-2
Yayoi Kusama: Utplåningsrum, 2016 (Installation Shot). Foto: HAM / Hanna Kukorelli

Utställningen breder också ut sig utanför Tennispalatsets salar. I HAM-hörnet genomgår Kusamas interaktiva Utplåningsrummet en gradvis metamorfos när publiken fyller det med färggranna prickdekaler. Verket Narkissos-trädgården, som består av tusen stålbollar och tidigare visades i Helsingfors vinterträdgård, fyller HAM-metro på Kampens metrostation så länge utställningen pågår.

Yayoi Kusama är en unik konstnärspersonlighet som i över sextio års tid ständigt har bidragit med något nytt till samtidskonsten. Hon har kallats konceptkonstnär, minimalist, surrealist, pop-konstnär och feministkonstnär. Hennes produktion omfattar snart sagt varje teknik och genre inom bildkonsten, från teckning och måleri till skulptur och från rumskonst till performance och happenings.

Den inre verkligheten, hallucinationer, rädslor och tvångsföreställningar är utgångspunkter för Kusamas konst. Det centrala i hennes konst är oändlighet, upprepning och en vilja att smälta samman med världen.

kusama-valmis-na%cc%88yttely-204
Foto: HAM / Hanna Kukorelli

Kusamas egenartade visuella värld springer ur hennes upprepade hallucinationer som hon har haft sedan barndomen och som får världen att framträda översållad av prickar och återkommande mönster, liksom en ändlös stjärnhimmel. Konsten blev för Kusama ett sätt att ge form åt de inre landskapen.

I dag är Yayoi Kusama en av världens mest kända konstnärer. Hon bor i Tokyo och arbetar fortfarande dagligen.

Mitt hjärta fylls av förundran när jag tänker på hur fantastisk den här fina utställningen blir. Kära invånare i det vackra Helsingfors, jag ber att ni släpper in konstens kraft i era liv och är universum evigt tacksamma. Jag vill tillägna mina kära helsingforsare detta kärlekens och fredens budskap från det fjärran Japan.” -Yayoi Kusama

Utställningen är organiserad av Louisiana Modern Art Museum i samarbete med Henie Onstad Kunstsenter, Moderna Museet/ArkDes och HAM Helsingfors konstmuseum.