Hyppää sisältöön
Vesa-Pekka Rannikko: Aaumu, 2005. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Aaumu

Tekijä Vesa-Pekka Rannikko

Näsinpuisto, Torpparinmäki, Helsinki

Torpparinmäen Näsinpuiston hiekkakentällä olevan veistoksen keskiössä on tennispalloa muistuttava keltainen ympyrä ja puiston reunalla on tenniskentän katsomon istuimista muotonsa saaneet vihreät puistonpenkit. Tarkoin harkittu yhteys vai mielenkiintoinen sattuma? Vaaleasävyisen teoksen materiaali on läpivärjätty betoni, jonka koostumusta on mehevöitetty kivimassalla. Pienestä kipsimuotista digitaalisesti kymmenkertaiseksi suurennettu teos on valettu betoniin Lemminkäisen tehtaalla Tuusulassa.

Helsingin kaupungin taidemuseo tilasi Vesa-Pekka Rannikolta (s. 1968) teoksen, jonka toteutuksessa Suomen betoniyhdistys on ollut aktiivisesti mukana. Aaumu-teos linkkiytyy myös Suomen betoniyhdistyksen 80-vuotisjuhliin liittyvään Betonia-tapahtumaan, jonka tarkoituksena on tehdä tunnetuksi betonin mahdollisuuksia myös taideteoksen materiaalina.

Näsinpuiston teoksessa taiteilijan lähtökohtana on ollut pienen puistikon mittakaava ja ympäröivät näkymät vaikkakin teoksen muoto on taiteilijan mukaan prosessin myötä ilman suurta suunnittelua ja muoto-opillista harkintaa syntynyt. Aaumu on onomatopoeettinen nimi ja se on yhtä mystinen ja sattumanvarainen kuin teos.

Aaumu teos julkistettiin paikan päällä Pohjois-Helsingin Torpparinmäessä 13.9.2005 taiteilijan läsnäollessa. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae