Hyppää sisältöön
Markus Rissanen: Aivastelevan tursaan arvoitus, 2022. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. Kuva: © HAM/Maija Toivanen.

Aivastelevan tursaan arvoitus

Tekijä Markus Rissanen

Yläkivenrinne 4, Helsinki

Markus Rissasen teos Aivastelevan tursaan arvoitus ottaa haltuun osan Myllypuron peruskoulun laajennusosan julkisivusta. Keraamisista laatoista koostuva teos perustuu Rissasen kehittämään matemaattis-loogiseen Hex Rosa -kuvioon. Kuvio koostuu samanlaisena toistuvasta kuusikulmiosta, joka jakaantuu rombeiksi eli vinoneliöiksi. Näiden vinoneliöiden muotoja ja mustan ja ruskean sävyjä varioimalla Rissanen rakentaa jatkuvan ruusukuvion. Taiteilijan mukaan keramiikkateoksen voi nähdä muun muassa räiskähtävänä musteläiskänä tai syöksyvänä mustana komeettana, jonka pyrstöstä irtoaa pieniä kipinöitä. Ensimmäinen assosiaatio on antanut nimen teokselle.

Rissasen taiteellinen tuotanto koostuu pääasiassa maalauksista, joissa hän tutkii taiteen keinoin tieteiden käyttämiä abstrakteja informaatiokaavioita ja merkkijärjestelmiä. Geometrian mysteereihin Rissanen paneutui väitöskirjassaan, jossa hän ratkaisi erään tunnetun kiertosymmetrisiin laatoituksiin liittyvän matemaattisen ongelman.

Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja se kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae