Hyppää sisältöön
J. T. Sergel: Ehrensvärdin hauta, 1805. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Ehrensvärdin hauta

Tekijä J. T. Sergel

Linnanpiha, Susisaari, Suomenlinna, Helsinki

Augustin Ehrensvärdin (1710-1772), Suomenlinnan perustajan hautamuistomerkki on Suomenlinnassa Susisaaren suurella linnanpihalla. Itse Kustaa III teki luonnoksen hautamuistomerkkiä varten Parolan nummella ja sen viimeisteli C. A. Ehrensvärd. Työn sai toteuttaakseen kuvanveistäjä J. T. Sergel. Lopulliseen asuunsa hautamuistomerkki valmistui vasta vähän ennen Ruotsin vallan loppua luultavasti v. 1805.

Augustin Ehrensvärd oli 10 vuotta (1772-1782) väliaikaisesti haudattu kaupungin hautausmaalla olleeseen hautaholviin Viaporin haudan valmistuessa. Laivan keulanmuotoiset osat, antiikin kypärä, kilpi, miekka ja serafiimiritarikunnan ketju ovat valettu voittoisan saaristolaivaston luojan kunniaksi Ruotsinsalmen taistelussa vallattujen tykkien metallista.

Hautapaaden graniittijalusta oli paikoillaan jo vuonna 1788. Sen oli hakannut Nils Stenstam ja siinä on teksti: ”Tässä lepää kreivi Augustin Ehrensvärd, sotamarsalkka, ritari ja Kuninkaallisen Majesteetin Ritarikunnan komentaja, töittensä, Suomenlinnan linnoituksen ja armeijan laivaston ympäröimänä.”

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae