Hyppää sisältöön
Lauri Anttila: Helios: 2010. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Helios

Tekijä Lauri Anttila

Ullanlinnanmäki, Kaivopuisto, Helsinki

Kuvanveistäjä professori Lauri Anttilan Helios-teos koostuu maan tasalle sijoitetuista kivielementeistä ja Ursan rakennuksen fasadiin kiinnitetystä pyöreästä peilistä. Kun aurinko ylittää tähtitornin meridiaanin eli sen pituuspiirin, tornissa oleva peili heijastaa auringonvalon maassa olevan kivisen tason päälle. Auringon ollessa etelässä kello on noin 20 minuuttia yli yhden ja heijastus on silloin vaalean ja tumman kiven rajaviivalla. Näin teos toimii myös aurinkokellona.

Kivimateriaaleina on käytetty kolmea eri kivilajia. Musta kivi on harvinaista Koidavaaran kiveä Suomen rajavyöhykkeeltä. Vaalea kivi, Arctia Beige, on Ristijärveltä. Aluskivi Karelia Beige (Kasken kivi) on Savitaipaleelta.

Tähtitornin Helios -teos julkistettiin Kaivopuiston kukkulalla Ursan tornin vieressä 16.6.2010. Helsingin kaupungin puolesta teoksen otti vastaan kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Teos kuuluu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.

Lue lisää..

Kartalla

Hae