Hyppää sisältöön
Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen: Herttoniemen duunarit, 2014. (Kuvassa Valurinpolun katukyltti.) Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Herttoniemen duunarit

Tekijä Sirpa Hynninen, Vesa-Ville Saarinen

Mekaanikonkatu 10, Helsinki

Taiteilijat Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen ovat luoneet Herttoniemen yritysalueelle laajan, kadunkyltteihin liittyvän teoskokonaisuuden. Teos sijoittuu Itäväylän, Sahaajankadun ja Linnanrakentajantien rajaamalle noin 1,5 kilometrin mittaiselle alueelle, jossa on erilaisia ammattiin viittaavia kadunnimiä.

1940-luvulla käyttöönotettu Herttoniemen teollisuusalue on yksi Helsingin suurimpia yritysalueita. Alueella asuu tällä hetkellä muutama kymmenen henkilöä, mutta siellä on yli 10 000 ihmisen työpaikka. Alueella sijaitsee merkittävä autokaupan keskittymä, rautakauppoja sekä muun muassa pakkaus- ja vaatetusalan yrityksiä.

Herttoniemen duunarit koostuu lähes kuudestakymmenestä erilaisesta siluettikuvasta, jotka esittävät ihmishahmoja työkaluineen. Jokainen hahmo liittyy alla olevaan kadunnimikylttiin: esimerkiksi Sahaajankadun kyltin yläpuolella on suurta sahaa pitelevä työntekijä. Työkalut ovat suuria verrattuna ihmishahmoihin, mikä irrottaa kokonaisuuden realismista. Hahmot työkaluineen viittaavat myös alueen historiaan.

Teoksen materiaali on säänkestävä ja taipumaton teräs. Laserilla leikatut hahmot on lopuksi jauhemaalattu. Siluettien koko on suhteutettu katukylttien kokoon ja ne on ryhmitelty siten, että hahmojen välille syntyy vuoropuhelua ja visuaalista jännitettä.

Herttoniemen duunarit on Helsingin taidemuseon tilaama teoskokonaisuus ja se kuuluu HAM:n kokoelmiin. Sen syntyhistoria liittyy taidemuseon jo vuonna 2008 aloitettuun hankkeeseen, jossa taiteilijoille annettiin mahdollisuus ideoida uusi taideteos itse valitsemaansa paikkaan. Hynninen ja Saarinen valitsivat Herttoniemen teollisuusalueen. Teoksen julkisti 24.6.2014 Helsingin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja Thomas Wallgren.

Sirpa Hynninen (s. 1963) ja Vesa-Ville Saarinen (s. 1960) asuvat ja työskentelevät Lappeenrannassa. He ovat osallistuneet lukuisiin näyttelyihin sekä koti- että ulkomailla. Sirpa Hynnisellä on ennestään yksi julkinen teos Helsingissä (Kaikki meren laulut, Tuorinniemen koulu).

Lue lisää..

Kartalla

Hae