Hyppää sisältöön
Antero Toikka: Himmeli, 1991. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Himmeli

Tekijä Antero Toikka

Puotilan leikkiniitty, Puotila, Helsinki

Punaiseksi maalatun, teräksisen Himmelin nimi viittaa suomalaisille tuttuun olkikoristeeseen, jonka perusmodulista veistos on lainannut muotonsa. Himmeli tuli monelle helsinkiläiselle tutuksi jo 1991-92, kun se kiersi eri puolilla kaupunkia erilaisissa ympäristöissä vaihtaen paikkaa kuukauden välein. Se oli mm. Suomenlinnassa, Rautatientorilla ja hiilikasan päällä Salmisaaressa.

Veistos hankittiin lopulta 1995 Helsingin taidemuseon kokoelmiin, ja se päätettiin sijoittaa pysyvästi Puotilaan. Antero Toikka (s. 1954) teki Himmelin taideteokseksi. Alkuperäinen idea kiertävästä veistoksesta liittyi ajatukseen, että eri ympäristöissä, ja erilaisissa tiloissa veistos toimii ja näyttää erilaiselta. Teos vaikuttaa paikan hahmottamiseen ja veistokseen puolestaan vaikuttavat kaikki sen lähellä olevat elementit. Veistokselle ovat yhtä tärkeitä sen sisälle ja ulkopuolelle jäävä tila. Himmeli-veistos on tehty hitsaamalla 240 millimetrin I-palkista.

Veistoksen sivut ovat 2,4 metriä ja sen korkeus on 3,2 metriä.

Lue lisää..

Kartalla

Hae