Hyppää sisältöön
IC-98: IÄI, 2020. Et voi käyttää kuvakoostetta kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Patrik Söderlund

IÄI

Tekijä IC-98 & Mikael Brygger, Henriikka Tavi, Olli-Pekka Tennilä

Latokartanonkaari 5, C-rakennus, Helsinki

IC-98:na tunnetut suomalaiset taiteilijat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää ovat toteuttaneet runoilijoiden Mikael Bryggerin, Henriikka Tavin ja Olli-Pekka Tennilän kanssa käsitteellisen ja immersiivisen, metsään uppouttavan taideteoksen nimeltään IÄI. Teos sijaitsee Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman vieressä sijaitsevassa 22 hehtaarin suojellussa Kuivajärven metsässä Juupajoella sekä Metsätieteiden talossa Viikin kampuksella Helsingissä, jossa siitä on löydettävissä pieni osanen.

Paikkasidonnainen runointerventio koostuu 38 sanasta tai tavusta. Kuivajärven metsässä sanat ja tavut on kaiverrettu puihin, kallioihin ja kiviin. Helsingissä kolme sanaa, UTU ja HAVAH ja AVA on kaiverrettu betoniin, puukaiteeseen ja Hyytiälästä tuotuun kiveen. Teokseen kuuluu kartta, johon on merkitty kaiverrusten sijainnit.

Tarinan mukaan ensin oli metsä. Sinne hakattiin aukiot ja rakennettiin asumukset. Niitä seurasivat kylät, kaupungit ja lopulta opinahjot. Myös kielemme lähti metsästä – ja vähitellen unohti alkuperänsä. IÄI pyrkii määrittämisen, mittaamisen ja rakentamisen sijaan tarjoamaan palan kieltä takaisin metsälle.

Hyytiälän metsäaseman ympäristössä sijaitsevissa metsissä, soilla, järvellä ja hakkuuaukealla tehdään monitieteellistä tutkimusta. Boreaalista metsäekosysteemiä mitataan ja käännetään dataksi ja aikasarjoiksi, joista tulkitaan ympäristön tapahtumia ja muutoksia ajan kuluessa. Asemalla on myös koulutettu suomalaisia metsänhoitajia 1900-luvun alusta lähtien.

Satunnaiselle retkeilijälle metsä näyttäytyy sen puulajien, kasvien ja pinnanmuodostelmien kautta, mutta asiantuntija katsoo pintaa syvemmälle ja ymmärtää merkkejä, joista voi lukea alueen historiaa ja siellä tapahtuneita muutoksia. Luontokartoittaja näkee asioita, joita maallikko ei huomaa tai osaa etsiä ja tulkita. IC-98:n lähtökohtana oli ymmärtää Kuivajärven metsän historiaa ja historian vaikutuksia sen nykytilaan. Siksi metsä kartoitettiin. Tämän jälkeen metsässä, metsään ja metsän kanssa kirjoitettiin.

IÄI -työryhmään kuuluvat IC-98n ja runoilijoiden lisäksi luontokartoittaja Jyrki Lehtinen sekä kuvataiteilija Andrei Baharev ja perinnerakentaja Kaius Paetau, jotka tekivät kaiverrukset metsään. Teos on toteutettu osana Ilmastopyörre-taideohjelmaa vuosina 2017-20 ja sen on kuratoinut Ulla Taipale. Teos on liitetty osaksi Helsingin yliopiston taidekokoelmaa.

Lue lisää..

Kartalla

Hae