Hyppää sisältöön
Otto Karvonen: Kaupungin juuret, 2013. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Kaupungin juuret

Tekijä Otto Karvonen

Kampin metroasema, Helsinki

Kampin metroasema sai oman julkisen taideteoksen, kun kuvanveistäjä Otto Karvosen teos Kaupungin juuret julkistettiin Kampin metroaseman laituritasolla 24.9.2013.

Kaupungin juuret on Helsingin taidemuseon tilaama laaja veistoskokonaisuus, joka sivuaa kaupungin demografiaan ja identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Teos koostuu asemahallin katossa roikkuvista kidemäisistä muodostelmista, joissa on yhteensä 735 alumiinista kylttiä. Nämä kyltit osoittavat suoraan maapallon lävitse paikkoihin joista Helsingissä asuvat ihmiset ovat kotoisin.

Otto Karvonen kuvailee teoksensa taustaa seuraavasti:

Kampin metroasema on eräs Helsingin matkustajaliikenteen solmu­kohdista, ja sen läpi kulkee päivittäin valtava joukko eri puolilla kaupun­kia asuvia ihmisiä. Halusin toteuttaa Kamppiin teoksen, joka kertoo jotakin rakkaasta kotikaupungistani ja on samaan aikaan voimakkaan visuaalinen ja ajatuksia herättävä.

Teoksen kylteissä on edustettuna vain pieni osa niistä tuhansista paikoista, joista helsinkiläiset ovat kotoisin. Jokainen teoksessa esiintyvä paikannimi on kuitenkin jollekin helsinkiläiselle hyvin merkityksellinen. Jos vaikka löytää nimien seasta kaukaisen koti­kylänsä, voi sinne lähettää telepaattisen tervehdyksen – oikeaan suuntaan.

Kaupungin juuret -teoksen kylttien suunnat on määritellyt Nina Kolu Helsingin yliopiston Maantieteen laitokselta ja valaistuksen on suunnitellut Taneli Pyysalo.

Otto Karvonen (s.1975, Helsinki) on valmistunut taiteen maisteriksi Amsterdamin Sandberg Instituutista. Hän on toteuttanut lukuisia julkiseen tilaan sijoittuvia teoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Karvonen on tullut tunnetuksi performansseista sekä tilapäisistä veistoksista ja installaatioista, jotka tuottavat ohikiitäviä ’nyrjähdyksiä’ jokapäiväisiin rutiineihimme. Kaupungin juuret on Karvosen ensimmäinen pysyvä julkinen teos Helsingissä. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae