Hyppää sisältöön
Zoltan Popovits: Keidas, 1985. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Keidas (1)

Tekijä Zoltan Popovits

Forum, Yrjönkatu 23, Kamppi, Helsinki

Keidas on graniittinen, Forumin kauppakeskuksen tiloihin ja sisäpihalle sijoittuva teos. Kivetyn sisäpihan läpi, mutkittelevaa kourua pitkin virtaava vesi pulppuaa altaaseen ja nousee rakennuksen sisällä graniittipaasiin, josta se valuu hiljalleen ympäröivään altaaseen. Kivipaasin kolmiomaisesti nousevaan ja karheasti hakattuun pintaan on koverrettu hiottu kouru veden kulkuväyläksi.

Zoltan Popovits on unkarilaissyntyinen USA:n kansalainen, joka on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 1965 lähtien. Popovits on taiteilijana tunnettu erityisesti materiaalikokeilijana sekä taiteen käsitteellisten ulottuvuuksien tutkijana. Taiteilijan uraan mahtuu niin pop -taiteen ja surrealismin sävyttämiä teoksia, installaatioita ja tilapäisteoksia kuin pelkistettyjä, arkkitehtoonisten muotojen veistoskokonaisuuksiakin. Popovits on luonut merkittävän uran myös taideteollisuudessa Arabian keramiikkatehtaalla sekä Lapponia Jewelryn korusuunnittelijana. Keidas edustaa taiteilijan myöhäisempää tuotantoa, jossa hieno materiaaliestetiikka yhdistyy mittakaavan ja ihmisen maailmanhahmottamiskyvyn suhteen tutkimiseen. Teoksessa leikittelevät mittakaavan muutosten lisäksi käsitteelliset vastakohtaparit kuten karkea/kiiltävä, orgaaninen/rakenteellinen, suljettu/avoin ja rauha/dramatiikka.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Popovits on valmistanut suihkukaivon myös Erottaja 9-11:n sisäpihan katolle sekä Maa ja Ilma teokset Itäkeskuksen ostoskeskukseen.

Lue lisää..

Kartalla

Hae