Hyppää sisältöön
Lauri Anttila, Kaj Franck ja Olli Tamminen: Kivipuutarha, 1987. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Kivipuutarha

Tekijä Lauri Anttila, Kaj Franck, Olli Tamminen

Opetusministeriön sisäpiha, Meritullinkatu 10, Kruununhaka, Helsinki

Valtion taideteostoimikunnan tilaama, muotoilijoiden rakentama miljöötaideteos valmistui vuonna 1987 Opetusministeriön uusien toimitilojen pihakuiluun Kruununhakaan. Muodoltaan epäsäännöllisen, neljältä sivulta valkoisten talonseinämien ympäröimä kokonaisuus rakentuu luonnonkivistä, muotoilluista kivirakennelmista, kasveista sekä vesialtaasta. Itäseinälle kiinnitetyssä laatassa lukee: ”Tämä piha koostuu suomalaisista kivilajeista ja kasveista. Teokseen liittyy akustisia askelkiviä ja puolipäivän ilmaiseva aurinkokello.” Tekstin alapuolella ovat taiteilijoiden signeeraukset sekä valmistumisvuosi.

Kivipuutarha on vihitty rakennuksen käyttötarkoitukseen liittyen tieteelle ja taiteelle. Tiedepuolta edustavat pihan moninaiset kivilaadut ja kasvit sekä niiden valinta tieteellisine kokeineen, taidetta puolestaan kiven muotoileminen, merkitysten luominen muodolla leikittelyn ja tilan jäsentämisen kautta. Tilaan astumista markkeeraavat akustiset askelkivet, joita pitkin ja juovaisen luonnonkiven yli voi suoraan kulkea pihan keskiössä olevalle, sammalpohjaisen maan, luonnonkivien ja kasvien ympäröimälle vesilähteelle ja sen takaiselle kivipenkille. Pihan läntiselle sivustalle on Olli Tammisen ideoimana rakennettu kolme uhripöytiin muodollisesti yhdistyvää kivitasoa, joista keskimmäiseen on koverrettu allas. Itäseinän vierellä on lisäksi lieriönmuotoisista paaseista pystytetty patsas. Lauri Anttilan ideoiman aurinkokellon muodostavat pohjoisseinämän ylimmässä kerroksessa sijaitseva meridiaanipeili sekä tilan läntiselle seinustalle sijoitetut neljä kivien koristamaa laattaa, joihin on kirjattu paikannimiä ja niiden tarkka sijainti: ”Löyttymäki 20ø/0ø, Raudanselänne 30ø/10ø, Akkunusjoki 40ø/20ø, Rautusjärvi 50ø/30ø.” Helsingin meridiaanilta Suomen alueelta kerätyt kivet toimivat meridiaanipeilin asteikkona peilin heijastaman auringonvalon kulkiessa betonikiveyksen ylitse.

Kokonaisuus on jännittävä yhdistelmä geometrisia ja orgaanisia muotoja, luontoa ja ihmisen kädenjälkeä, elävää ja kuollutta materiaalia, kaaosta ja järjestystä. Kivinen puutarha liittyy luontevasti japanilaisen puutarhaan ja zeniläisyyteen, toisaalta perisuomalaiseen ”luonnonyhteyteen”.

Teoksen suunnitteli professori Kaj Franck avustajinaan Lauri Anttila ja Olli Tamminen. Franckin merkittävä asema suomalaisen taideteollisuuden avainhahmona ja koulutuksen uudistajana on yleisesti tunnettu. Lauri Anttila puolestaan on metalli- ja korutaiteen uranuurtaja sekä suomalaisten luonnonmateriaalien mittava hyödyntäjä. Olli Tammisen tuotantoon kuuluu luonnonmateriaaleista valmistettuja koruja, uniikkihuonekaluja, valaisimia sekä veistoksia. Teoksen yleissuunnitelma on Franckin laatima, mutta Anttila ja Tamminen ovat kumpikin toteuttaneet osansa mittavasta tilateoksesta siten, että kolmen muotoilijan yhteistyönä on syntynyt detaljirikas kokonaisuus, jossa jokaisen muotoilijan ominaislaatu taiteilijana pääsee selkeästi esille.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae