Hyppää sisältöön
Ernst Billgren: Kohtauspaikat, 1998. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Kohtauspaikat

Tekijä Ernst Billgren

Kampintori, Helsinki

Kun Kampintoria peruskorjattiin ja kohennettiin korkeatasoiseksi kaupunkitilaksi, sinne haluttiin myös hankkia uudenlainen taideteos. Teos tilattiin tunnetulta ruotsalaiselta kuvataiteilijalta Ernst Billgreniltä, joka juuri oli esittäytynyt suomalaisille näyttelyssään Helsingin Juhlaviikkojen taiteilijana.

Kohtauspaikat koostuu kahdesta erillisestä osasta: tiilitalon muotoisesta Suuresta kohtauspaikasta, joka on varsinaisella Kampintorilla sekä Pienestä kohtauspaikasta, joka on näköetäisyyden päässä Malminkadulla.

Teokseen on käytetty monia materiaaleja kuten luonnonkiveä, tiiltä, terästä, kuparia, pronssia, lehtikultaa ja keraamista mosaiikkia. Teoksesta löytyy myös pieniä pronssisia eläinhahmoja: kaksi karhua, kettu ja joutsen sekä joitakin pronssiin valettuja kannuja, lyhtyjä, renkaita ja kaksi sarvea.

Ernst Billgren itse kuvailee Kohtauspaikat-teostaan näin: ”Suurten vuoristojen maissa on olemassa traditio rakentaa maastoon sopivin etäisyyksin pieniä taloja joissa väsyneet kulkijat voivat hakeutua hetkeksi turvaan ja lepoon. Kampintori on kuin laakso suurikokoisessa kaupunkimaisemassa ja Kohtauspaikkojen avulla kulkija voi orientoitua inhimillisessä mittakaavassa. Vuoristotuvat ovat kulttuurin lähetystöjä luonnossa ja Kohtauspaikat olkoon siten luonnon lähetystö Helsingin kaupungissa.”

Kaupungin taidemuseo koordinoi hanketta ja rakennutti teoksen perusosat taiteilijan suunnitelmien mukaan. Billgren toi Ruotsista teokseen kuuluvat pronssiveistokset ja mosaiikkityöt. Rakennesuunnittelusta ja varsinaisesta rakennustyöstä vastasi Helsingin kaupungin rakennusvirasto.

Kohtauspaikat julkistettiin Kampintorilla Fredrikinkadun varressa taiteilijan läsnäollessa 13.11.1998. Teos kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM hallinnoi ja kuratoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae