Hyppää sisältöön
Johannes Haapasalo ja C.E. Sjöstrand: Kolme Geniusta, 1914. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Kolme Geniusta

Tekijä Johannes Haapasalo, C.E. Sjöstrand

Kansallisarkisto, Rauhankatu 17, Kruununhaka, Helsinki

Gustaf Nyströmin suunnittelema Kansallisarkiston (aik. Valtionarkiston) rakennus valmistui vuonna 1889. Klassistisen julkisivun yläreunan eli attikan veistosryhmän Kolme Geniusta suunnitteli C.E. Sjöstrand.

Veistokset eivät kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Veistosryhmän kolme naisfiguuria symbolisoivat rakennuksen käyttötarkoitusta. Kuvattuina ovat keskellä Suomi, joka erottuu seisovana hahmona. Reunafiguurit symboloivat historiantutkimusta ja historiankirjoitusta. Historiantutkimuksen jumalatar on syventynyt tutkimustyöhön ja kumartunut kirjansa ylitse. Historiankirjoitus puolestaan on ojentanut kätensä vastaanottamaan hänelle ojennetut tiedot.

Veistosryhmä valmistui 1889 nousevan suomenmielisyyden saattelemana. Rakennuksen funktio ja veistosryhmän symboliikka oli tärkeää juuriaan ja alkusuomalaisuutta etsivälle kansalle. Nykyinen veistosryhmä on Johannes Haapasalon laatima jäljennös Sjöstrandin alkuperäismallista.

Rakennus kärsi tuntuvia vaurioita helmikuun suurpommituksissa 1944. Aukiolle putosi pommi helmikuun 26.-27. välisenä yönä, jolloin mm. keskimmäinen patsas menetti päänsä.

Lue lisää..

Kartalla

Hae