Hyppää sisältöön
Kimmo Schroderus: Kuru, 2006. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Kuru

Tekijä Kimmo Schroderus

Tallinnanaukio, Itäkeskus, Helsinki

Tallinnan aukion kohentamisesta järjestettiin suunnittelukilpailu ja aukio korjattiin 2004-2005. Aukion itäpuolelle sijoitettuun Kimmo Schroderuksen (s. 1970) veistokseen, nimeltään Kuru, kuuluu vesiallas ja veistoksen pintaa pitkin soliseva vesi. Pyöreää ja paksuudeltaan 10 millimetristä haponkestävää terästankoa on taivutettu loivasti kumpuilevaan muotoon ja hitsattu yhteen toiselta puolelta. Terästankoa on veistokseen käytetty yli 3 kilometriä (3200m). Hitsauspuoli jää ikään kuin teoksen nurjaksi puoleksi. Ensivaikutelma onkin pettävä, teos ei olekaan kauttaaltaan pyöreä ja yhtenäinen, vaan toiselta puolelta avoin. Tämä antaa myös veistokselle kevyen ja liekkimäisen vaikutelman, vaikka painoa veistokselle kertyy 3000 kiloa.

Teoksen tilaaja Helsingin kaupunki toivoi teokseen vesielementin, mutta asetti painorajoituksen alla kulkevan metron vuoksi. Vesi virtaa auringossa välkehtivän teräspinnan uomissa juuri sen verran, että se elävöittää veistoksen kirkasta aaltoilevaa pintaa. Innoituksen lähteenä teoksen muotiluun ovat olleet Norjan vesiputoukset ja purot, kuru tarkoittaakin veden uurtamaa kapeaa ja syvää laaksoa. Taiteilija on myös leikitellyt ajatuksella että kyseessä olisi mahansyöksyvä avaruusalus, jonka kuvitteellista avaruusmetallia hän muotoili törmäyksen iskun mukaisesti. Veistoksen muut ulottuvuudet ovat: korkeus 320, leveys 460 ja syvyys 270. Veistos on ollut esillä PURNU 2003 -kesänäyttelussä Orivedellä ja Hämeenlinna taidemuseon puistossa 2004.

Schroderus voitti ARS-Fennica palkinnon vuonna 2004. Kuvanveistäjä on valmistunut Kuvataideakatemiasta ja suorittanut myös opintoja Tukholman taidekorkeakoulussa. Kuru on taiteilijan toinen julkinen teos, ensimmäinen julkinen työ Vello komeilee Kotkan Veistoskadulla.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae