Hyppää sisältöön
Terho Sakki: Lasse Virenin juoksijapatsas, 1994. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Lasse Virenin juoksijapatsas

Tekijä Terho Sakki

Kisahallin puistikko, Paavo Nurmen kuja, Taka-Töölö, Helsinki

Lasse Viren (1949-) voitti ensimmäisenä maailmassa kultamitalin sekä 10000 m:n että 5000 m:n juoksuissa kaksissa peräkkäisissä olympialaisissa. Viren sai kaksi kultamitalia Munchenissä 1972 ja kaksi kultamitalia Montrealissa 1976.

Olympiastadionin välittömään läheisyyteen on sijoitettu kahden suomalaisen sankarijuoksijan patsaat. Urheilun ja urheilijoiden merkitys kansallisen itsetunnon kohottajina huomattiin jo antiikin kreikan kaupunkivaltioissa, joissa urheilijoita juhlittiin kansallissankareina ja heille pystytettiin muistomerkkejä. Ruumiinkulttuurin ja kansallisuusaatteen yhdistyminen ei siis ole vain tämän vuosisadan ilmiö. Wäinö Aaltosen veistämän Paavo Nurmen juoksijapatsaan pyrkimys mullistavan ”lonkkaliikkeen” kuvaukseen peittyy veistoksen klassisoivan ihanteelliseen ilmaisuun. Terho Sakin (1930-1997) veistoksessa on erilaiset muotoihanteet. Ekspressiivisen rosoinen hahmottelu viestittää uuvuttavan kuluttavasta ja epävarmuuksien tahdittamasta työstä, joka edeltää kaikkia huippusuorituksia. Näkyvillä on juoksijasankarin muotokuvan lisäksi ihmisen kehittyminen huipputason pitkänmatkanjuoksijaksi.

Myrskylässä, Lasse Virenin kotipaikkakunnalla, on tästä veistoksesta toinen kappale, joka on paljastettu 18.9.1994. Veistoksien materiaali on pronssia. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae