Hyppää sisältöön
Henry Moore: Lepäävä hahmo jalustalla (Reclining figure on a pedastal), 1960. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Lepäävä hahmo jalustalla / Reclining Figure with Pedestal

Tekijä Henry Moore

Kuusilahdenkuja 1, Helsinki

Henry Moore on Englannin tunnetuimpia ja kuvanveiston muotokieleen eniten vaikuttaneita nykytaiteilijoita. Moore ilmaisi taiteessaan rakkauttaan ja ymmärrystään ihmisen kuvaamiseen. Hänen teostensa aiheet äiti ja lapsi, istuvat ja lepäävät hahmot, perheryhmä, tytön pää ja madonnan pää toistuvat pitkän uran kuluessa toteutetuissa teoksissa. Moore kehitti ja hioi ilmaisuaan pysyen uskollisena perushahmoilleen.

Arkkitehti Viljo Revell, joka on suunnitellut nykyisin taidemuseona toimivan Didrichsenien kotitalon ja myöhemmin siihen galleriaosan toivoi, että Didrichsenit hankkisivat Henry Mooren veistoksen. Siitä tulikin alku kansainväliselle modernin taiteen kokoelmalle. Didrichsenin museossa on tällä hetkellä Euroopan suurin Ison-Britannian ulkopuolella sijaitseva Henry Moore -kokoelma, josta museon veistospuistossa on esillä Atom Piece (1964) ja Reclining Figure with Pedestal (1960.

Didirichsenin taidemuseon kokoelmaan kuuluva Reclining Figure with Pedestal -teos on myös eräänlainen taitekohdan ilmentymä Mooren tuotannossa. Hahmo on suhteellisen ehyt ilman samaa teemaa käsittelevissä veistoksissa olevia, Mooren teoksille tyypillisiä aukkoja. Se myös ennakoi ajallisesti Mooren siirtymistä kaksiosaiseen lepäävään hahmoon. Teoksen materiaali on pronssi ja sen mitat ovat 115 x 130cm.

Reclining Figure with Pedestal (Lepäävä hahmo jalustalla) kuuluu aiheeltaan Mooren keskeisimpään tuotantoon: sen problematiikkaan hän palasi koko elämänsä ajan ja kehitteli siitä useita eri variaatioita. Yksi niistä on sijoitettuna UNESCO:n päärakennuksen eteen Pariisissa.

Teos kuuluu Didrichsenin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae