Hyppää sisältöön
Tiina Raitanen: Luettelo, 2022. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: HAM/Kirsi Halkola.

Luettelo

Tekijä Tiina Raitanen

Telakkakatu 6, Helsinki

Kuvanveistäjä Tiina Raitasen (s.1983) julkinen teos Luettelo sijaitsee Telakkarannassa Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) edustalla, Telakkakadun ja Munkkisaarenkadun risteyksessä. Yli neljään metriin kohoava veistos koostuu toisiinsa nojaavista ja vierekkäin asettuvista muodoista.

Muotojen lähtökohtana toimivat taiteilijan kemikaaliviraston työmaalta löytämät merkityksettöminä hylätyt, ajan patinoimat esineet, kuten osa vanhaa saranaa, muovinpalanen, naula, hiomapaperi ja tunnistamaton metallinkappale. Teos on toteutettu näiden esineiden pohjalta ikään kuin suurennettuna versiona, materiaaleinaan ruostumaton ja haponkestävä teräs, alumiini, pronssi ja betoni. Raitasen taiteelliseen työskentelytapaan kuuluu eri esinelöytöjen mittakaavan laajentaminen muotintamalla ja eri tekniikoin valamalla, ja lopulta osien koostaminen yhteiseksi veistokseksi.

Osa esineistä on päätynyt kemikaaliviraston työmaalle vasta äskettäin korjausrakentamisen yhteydessä, osa on ollut kiinni rakenteissa vuosikymmeniä. Lopullisen teoskokonaisuuden koossa muodot muuttuvat abstrakteiksi. Niillä on ollut jokin alkuperä, materiaali, tuotantoprosessi ja tarkoitus menneessä ajassa, tietyn hetken. Veistoksessa osa muodoista nojaa toisiinsa, yksi seisoo itsenäisesti kauempana. Niistä muodostuu lajitelma, eräänlainen luettelo.

Teoksen sisältöön on vaikuttanut paikan historian lisäksi sen nykyisyys. Tiina Raitanen kertoo: ”Kemikaalivirasto toimii tiedon tallentajana ja välittäjänä. Veistoksen asetelma kuvaa tiedon kerroksellista vaikutusta ja järjestelmällisen tallentamisen tärkeyttä. Lainsäädännöllä pyritään suojelemaan ihmistä ja ympäristöä haitallisilta kemikaaleilta, olivatpa ne sitten teollisuuden kemikaaleja tai päivittäiskemikaaleja kiinteässä, liuosten tai aerosolien olomuodossa. Veistokseni erilaiset muodot ja materiaalit ilmentävät tätä kemikaalien suurta kirjoa.”

Veistoksen materiaalit ovat ominaisuuksiltaan erilaisia. Haponkestävä teräs kestää aikaa ja sääolosuhteita satoja vuosia, alumiinin kiilto sameutuu ajan myötä sen pintaan muodostuvan alempia kerroksia korroosiolta suojaavan oksidikerroksen vaikutuksesta, pronssin patina muuttuu pikkuhiljaa. Betoni hengittää läpi ympäristöään. Veistos näyttäytyy erilaisena eri vuodenaikoina ja eri valotiloissa. Kiiltävästä teräspinnasta heijastuu ECHA:n rakennus ja ympäröivä arki ohikulkevine ihmisineen. Samalla teos heijastaa itse itseään, kun sen osat peilautuvat kiiltävästä pinnasta luoden teoksen sisäisen valojen ja heijastusten maailman.

Tiina Raitanen on valmistunut kuvataiteilijaksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Hän on lisäksi opiskellut kuvanveistoa Tukholman Kunliga Konsthögskolanissa 2018-2019. Raitasen teoksia on voinut nähdä lukuisissa ryhmänäyttelyissä, mm. Serlachius-museo Göstassa Mäntässä vuonna 2021, ja hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä, kuten Galerie Sinnessa Helsingissä 2019.

Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja se kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae