Hyppää sisältöön
Oleg Kirjuhin: Maailman rauha, 1990. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Rikkonen

Maailman rauha

Tekijä Oleg Kirjuhin

Hakaniemen ranta, Siltasaari, Kallio, Helsinki

Moskovan kaupungin Helsingille lahjoittama veistos Maailman rauha paljastettiin 14.1.1990. Veistoslahja oli osa kaupunkien välistä ystävyys- ja kuttuurivaihtotoimintaa. Maailman rauha on itse asiassa vain yksi kopioista, joita on levitetty lukuisiin Neuvostoliiton kaupunkeihin. Helsinki jäi tiettävästi viimeiseksi ja ainoaksi Neuvostoliiton ulkopuoliseksi Maailman rauhan pystytyspaikaksi. Helsinki lahjoitti vastavuoroisesti Moskovalle Antti Neuvosen Kansojen ystävyys -veistoksen, joka sijoitettiin sinne varta vasten suunniteltuun lahjaveistospuistoon. Neuvosen veistoksesta on muunnelma Helsingin Itäkeskuksessa.

Kansantaiteilija Kirjuhinin veistos on esimerkki neuvostoliittolaisesta sosialistisesta realismista. Veistoksen aiheena on eri mantereiden asukkaat, jotka kannattavat lehvin koristettua maapalloa rauhan puolesta järjestetyssä mielenosoituksessa. Veistoksen jalustassa on teksti: ”Maailman rauha Moskovan lahja Helsingille kuvanveistäjä O. S. Kirjuhin 1989”.

Kaupunkien välistä veistostenvaihtoa oli ehdotettu jo 1980-luvun alussa. Lopulta kiivas keskustelu Maailman rauhan sijoittamispaikasta ja sopivuudesta Helsingin miljööseen teki hankkeesta pitkällisen prosessin, joka pyörähti kunnolla eteenpäin vasta veistoksen saavuttua osina Helsinkiin lokakuussa 1989. Taiteilija Kirjuhin oli paikalla valvomassa patsaan hitsaustöitä. Paljastustilaisuudessa puhuivat Moskovan kaupunkineuvoston toimeenpanevan komitean puheenjohtaja Valeri T. Saikin ja Helsingin kaupunginjohtaja Raimo Ilaskivi. Ilaskivi totesi veistoksen olevan voimakas ja puhutteleva, mutta myös keskustelua aiheuttanut työ, joka kuitenkin toivon mukaan saa ihmiset pohtimaan maailman tilaa ja perimmäisiä arvoja.

Veistos on pronssia ja jalustan kanssa 6,5 metriä korkea. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae