Hyppää sisältöön
Erik Bryggman ja Viktor Jansson: Maamme-laulun muistomerkki, 1948. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Maamme-laulun muistomerkki

Tekijä Erik Bryggman, Viktor Jansson

Kumtähdenkenttä, Toukola, Helsinki

Kuvanveistäjä Viktor Jansson (1886-1958) on muovaillut J.L.Runebergia, Fredrik Paciusta, Zacharias Topeliusta ja Fredrik Cygnaeusta esittävät pronssiset medaljongit Maammelaulun-muistomerkkiin. Muistomerkki kokonaisuuden vesialtaineen on suunnitellut arkkitehti Erik Bryggman. Viktor Jansson on tunnettu lukuisista julkisista veistoksistaan, joita luonnehtii arkkitehtuurimainen klassismi. Erik Bryggmanin tuotannon juuret olivat aistikkaassa uusklassismissa. Hänen teoksensa tasapainoilevat karun modernismin ja lyyrisen tunnelman välillä.

Fredrick Paciuksen säveltämä ja J.L. Runebergin sanoittama Maamme-laulun sai ensiesityksensä ylioppilaiden Floran päivän juhlassa 13.5.1848 Kumtähden kentällä. Pro-Helsingfors -säätiön ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan yhteishankkeena pystytetty muistomerkki paljastettiin Maamme-laulun ensiesityksen 100-vuotisjuhlien kunniaksi 13.5.1948. Kansallislaulun laulaminen muistomerkin luona on edelleenkin yksi ylioppilaiden Floran päivän traditioista.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae