Hyppää sisältöön
Akseli Leinonen: Massa, 2019. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Hanna Kukorelli / HAM Helsingin taidemuseo

Massa

Tekijä Akseli Leinonen

Makasiinipuisto, Helsinki

Akseli Leinosen teos Massa on sijoitettu Makasiinipuistoon Oodin edustalle Kansalaistorin viereen. Teos on Helsingin kaupungin tilaustyö ja muistuttaa paikalla aiemmin sijainneista VR:n varastomakasiineista, jotka tuhoutuivat tulipalossa vuonna 2006. Massa koostuu noin 200 neliön kokoisesta tiilisestä pinnasta ja sen keskellä olevasta painaumasta. Teos kutsuu vapaaseen oleskeluun ja samalla se herättää ajatuksia paikan historiasta ja kulttuurihistoriallisesta merkityksestä. Massa sijoittuu Töölönlahden puistossa samalle linjalle, missä makasiinit ennen sijaitsivat. Punainen tiili viittaa makasiinien rakennusmateriaalin.

Antimonumentiksi teoksensa määrittelevä Leinonen kertoo: ”Purettujen raunioiden paikalle on jäänyt vain avoin tiilinen pinta. Tämä fyysisistä rakenteista vapaa aika-avaruudellinen taso ei kuitenkaan ole tyhjä; ympäristön merkitykset ovat edelleen läsnä. Niiden massa saa pinnan elämään ja taipumaan allaan. Tiiliseen tasoon syntyy kulttuurinen tiivistymä. Makasiinit katosivat Töölönlahdelta, jättäen jälkeensä vain viitteen siitä, että tässä sijaitsi jotain merkityksellistä; jossain toisessa ajassa ja paikassa. Jotain, josta me päätimme luopua.”

Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja se kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmaan.

Lue lisää..

Kartalla

Hae