Hyppää sisältöön
Jussi Mäntynen: Mesikämmen muurahaispesällä, 1931. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Mesikämmen muurahaispesällä

Tekijä Jussi Mäntynen

Karhupuisto, Kallio, Helsinki

Jussi Mäntynen (1886-1978) sai opetusta piirtämisessä ja puunveistossa, mutta tärkeämpää oli kuitenkin hänen nimityksensä vuonna 1910 preparaattorin apulaiseksi Helsingin yliopiston eläintieteen laitokselle. Vuonna 1919 hän eteni vakinaiseksi konservaattoriksi ja pysyi toimessaan seuraavat kaksikymmentä vuotta. Työ auttoi häntä saavuttamaan eläinten kuvauksessa tarkkuuden ja elävyyden, johon ennen häntä olivat kyenneet vain von Wrightin veljekset.

Muinaisen Suomen toteemieläin karhu on kuvattu niska köyryssä muurahaiskeon päällä. Veistoksen jyhkeys ja tyylitelty, mutta pohjimmiltaan realistinen ilmaisu vaikuttavat koko ympäristöön. Anatominen tarkkuus yhdistyy luonnonmukaiseen sommitelmaan. Teos viestii voimaa ja omanarvontunnetta.

Veistoksen materiaali on punaista graniittia. Veistos paljastettiin 1931. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae