Hyppää sisältöön
Olli Keränen: Näin sinun tulevan, 2016. Siilitien metroaseman kaksiosaisen taideteoksen laiturilla oleva osa. © Kuva: HAM Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Näin sinun tulevan

Tekijä Olli Keränen

Siilitien metroasema, Helsinki

Olli Keräsen teos Näin sinun tulevan koostuu kahdesta osasta Siilitien metroasemalla. Teoksen ensimmäinen osa sijaitsee metroaseman pääsisäänkäynnin aulassa ja on samanaikaisesti sekä veistos että istuin. Teoksen toinen osa on laiturialueen keskellä sijaitseva suuri valotaulu.

Teoksen ensimmäinen osa koostuu viidestätoista päällekkäin asetetusta graniittisestä kivilevystä. Kivilevyt eivät ole aivan kohdikkain, joten pino elää levy levyltä eikä ole ehyen tasareunainen. Graniittiset levyt ovat alun perin keittiötasoja. Vaikka materiaali on monille tuttu, uudessa yhteydessä se muuttuu tuntemattomaksi.

Teoksen toinen osa on pilariin nojaava suurikokoinen kaksipuoleinen valotaulu. Valon ja valkoisen pinnan johdosta valotaulun edustalla metroa odottava ihminen näyttäytyy eri valotilassa ja eri värisenä muuhun laiturialueeseen verrattuna. Teos ikään kuin ottaa metrojunan odottajan ja myös asemalle saapuvan metron osaksi itseään.

Taiteilijan mukaan ”teoksen lähtökohtana toimii teollisen muotoilun estetiikka, johon yhdistyy sekä utooppisia, että minimalistisia näkökulmia. Teokset ottavat tavallaan osaa ihmisten arkeen ja nimenomaan kaupungissa liikkumisen tarpeeseen. Metroasemilla katsotaan mihin mennään, niistä poistutaan kiireellä sekä odotetaan. Näihin sattumanvaraisiin arjen hetkiin pyrin ympäristöön tekemilläni muutoksillani tuomaan jotain sellaista, jonka luo on helppo tulla ja joka ei vaadi osakseen huomiota, mutta jonka äärellä ajatukset voisivat mahdollisesti vaellella vapaana niistä vastuista ja odotuksista, joihin elämäämme rytmittävänä elementtinä myös metro kaikessa käytännöllisyydessään kuuluu.”

Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja se kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae