Hyppää sisältöön
Bjarne Lönnroos: Näköalatuoli, 2013. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Näköalatuoli

Tekijä Bjarne Lönnroos

Särkiniementie 27, Helsinki

Lauttasaari sai uuden julkisen taideteoksen kun kuvanveistäjä Bjarne Lönnroosin teos Näköalatuoli julkistettiin Lauttasaaren Merikylpylänpuistossa 10.9.2013.

Näköalatuoli on taideteos ja maamerkki, mutta nimensä mukaisesti se on myös istuin. Parin porrasaskelman päälle sijoitettu tuoli houkuttelee ohikulkijan poikkeamaan rantapolulta, istahtamaan ja ihailemaan Merikylpylänpuistosta avautuvaa upeaa merimaisemaa. Näköalatuoli on ihmisen mittoihin sopiva, mutta siltä avautuva näkymä jatkuu meren yli äärettömyyksiin.

Taiteilija kuvailee suhdettaan teokseen seuraavasti: Pari vuotta sitten näin keramiikkataiteilijan tekemän kauniin kannun. Siitä ei voinut kaataa. Kysyin syytä. Hän sanoi sen olevan taidetta. Hän näytti samoja kannuja, joilla voi myös kaataa. Niitä hän ei pitänyt taiteena, vaan käyttöesineinä. Itse en osaa laittaa tuollaisia rajoja. Minun Näköalatuolini oikein odottaa käyttäjäänsä. Kun ajattelen muita Helsingin meren rannoilla olevia teoksia, on ollut hienoa huomata, että niillä todella on syynsä olla meren rannalla. Meri katsoo niitä. Raimo Utriaisen teos Vooki Lauttasaaren sillan kupeessa olisi toisenlainen, jos se ei voisi heijastaa merta. Minun teokseni kertoo katsomisesta, ja katseella on suunta, tietenkin merelle.

Näköalatuoli on tehty taivassalon punaisesta graniitista ja se koostuu kahdesta massiivisesta kiviosasta jotka on liitetty toisiinsa. Teos hankittiin Helsingin taidemuseon kokoelmiin joulukuussa 2011.

Bjarne Lönnroos (s.1959, Porvoo) on valmistunut Kuvataideakatemiasta ja pitänyt lukuisia näyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla. Helsinkiin hän on aikaisemmin toteuttanut mm. Rakkauden Temppeli -teoksen Kontulan kelkkamäen alueelle.

Lue lisää..

Kartalla

Hae