Hyppää sisältöön
Johannes Haapasalo: Nyrkkeilijät, 1932. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Nyrkkeilijät

Tekijä Johannes Haapasalo

Paasivuoren puistikko, Siltasaari, Helsinki

Johannes Haapasalon (1880-1965) taidetta leimaa ankara klassismi, joka pohjaa renessanssin taideihanteisiin. Rauhallisuus, tyyneys ja sopusuhtaisuus kuvailevat hänen teoksiaan. Johannes Haapasalo sai opetusta mm. Auguste Rodinilta, joka saavutti ranskalaisen kuvanveistotaiteen uudistajana kuolemattoman maineen maailman taiteen historiassa.

Nyrkkeilijät veistos on valettu pronssiin ja se esittää kahta nyrkkeilijää ottelemassa. Malleina toimivat Jyryn-Nyrkkelijöiden Uuno Pitkä ja Armas Wilkman. Veistoksessa on saavutettu pysäytettyyn hetkeen liittyvä latautunut jännitys. Katsojalle jää kutkuttava tunne dynaamisen liikkeen pakotetusta pysähtyneisyydestä ja sen purkautumisen odotuksesta.

Teos on valmistunut vuonna 1930 ja se lunastettiin kaupungin järjestämässä veistoskilpailussa. Samassa kilpailussa hankittiin kaupunkia koristamaan veistokset Convolvulus, Aurinkokello ja Karhu muurahaispesällä. Nyrkkeilijät veistos paljastettiin vuonna 1932. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae