Hyppää sisältöön
Pekka Jylhä: Olen itä olen länsi, 1999. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Olen itä olen länsi

Tekijä Pekka Jylhä

Kielosaarenpuisto, Talinranta, Helsinki

Olen itä olen länsi rakentuu suuresta, lehtikullatusta pronssilinnusta, joka on siivestään kiinnitetty punaiseksi maalattuun pylväsmäiseen teräsputkeen. Veistoksen korkeus on noin 5,5 metriä ja linnun siipien väli noin 2 metriä.

Taiteilija Pekka Jylhä (s. 1955) itse kuvailee teostaan seuraavasti:

”Ympäristötaideteos on syntynyt ja on kehittynyt sen tilanteen ympärille millaista on elää kahden kulttuurin rajalla. Lapsuuteni Pohjanmaalla elin itse kahden voimakkaan uskonlahkon välissä jolloin Lestijoki muodosti luonnollisen rajan. Välillä elämä tuntui kuin olisi joutunut elämään kahden erilaisen mielen kanssa. Rajavyöhyke oli toisaalta nollapiste jossa molemmat uskonnot neutralisoituvat ja elämä oli siellä vapaampaa ja iloisempaa. Aikaisempi versioni tästä teoksesta on veistos nimeltään Hyökkäys (Galleria Anhava 1992), jossa lähtökohtana oli Eetu Iston maalaus Hyökkäys vuodelta 1899. Siinä musta, kaksipäinen lintuaihe lähinnä käsittelee uhkaa ja pelkoa. Olen länsi olen itä, korkealla taivaalla lentävä kultainen lintu (24 karaattia!) ilmentää uutta mahdollisuutta luoda omaa itsenäistä kulttuuria niin kuin linnun lento, joka piirtää persoonallista viivaa kahden voimakkaan kulttuurin välissä. Teokseen liittyy tärkeänä elementtinä Itämereen laskeva kanaali jonka äärelle lintu on laskeutumassa.”

Veistoksen julkistamistilaisuus oli 27.5.1999. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae