Hyppää sisältöön
Antero Toikka: Omega, 1993. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Omega

Tekijä Antero Toikka

Itäkeskuksen lukio, Kajaaninlinnantie 10, Itäkeskus, Helsinki

Safiirinsiniseksi maalattu Omega kiersi Uudenmaan kuntia 1993. Se on Antero Toikan (s. 1954) Himmeli-veistoksen (1991) tavoin liikuteltava tilateos, jonka merkitys perustuu olennaisesti siihen mitä on veistoksen ympärillä ja minkälaiseen vuoropuheluun veistoksen hahmo ja ympäristö pääsevät. Omegan rakenne on yksinkertainen ja mekaaninen eikä vaadi syvää analyysiä. Keskeiselle sijalle nouseekin katsojan reaktio veistosta ja sen ympäristöä kohtaan.

Kirjallista sisältöä veistos saa nimestään. Omega on kreikkalaisten aakkosten viimeinen kirjain. Raamatullinen vertauskuva alfasta (kreikkalaisten aakkosten ensimmäinen) ja omegasta viittaa kaikeen alkuun ja loppuun, Jumalan persoonan ylivertaiseen laatuun.

Veistos on tehty polttoleikkaamalla ja hitsaamalla teräslevystä ja sen läpimitta on 2,4 metriä. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Tielaitoksen hankkima Mega-Omega (1994) on valtatie E 18 varrella Jaanin eritasoliittymässä.

Toikan Omega, Himmeli ja Alfa sijaitsevat Itä-Helsingin alueella noin kilometrin päässä toisistaan niin, että ne ovat ikään kuin lähes tasasivuisen kolmion kulmissa. Punainen Himmeli-veistos on Puotilan leikkiniityllä ja keltainen Alfa-veistos on Myllymestarintien varrella olevalla pellolla Vartiokylässä.

Lue lisää..

Kartalla

Hae