Hyppää sisältöön
Mikko Hovi: Pallopojat, 1955. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Pallopojat

Tekijä Mikko Hovi

Herttoniemen peruskoulu, Ahmatie 1, Herttoniemi, Helsinki

Teos Pallopojat tunnetaan myös nimellä Pallosilla. Veistos koostuu kahdesta figuurista, joista toinen on kuvattu hieman taaksepäin nojautuneessa asennossa. Yhdessä figuurit kuvaavat heittoon valmistautuvan vartalon liikkeen ideaa. Painonsiirtoa ennen käden heilahdusta kaukaa takaa, kaaressa ylös ja eteen.

Kummankin hahmon vasen käsi on ojentunut eteen liikettä tasapainottamaan ja tähtäystä helpottamaan. Hartioista ja käsivarsista muodostuu pitkä horisontaali linja. Jalkojen haara-asento sekä vartalon geometrinen ja massiivinen muoto tasapainottavat sommitelman ja pitävät teoksen liikkeen jännitteessä heittämisen hetkessä. Pelkistynyt ja viittauksenomainen ilmaisu, veistoksellinen mielikuvitus ja leikkimielinen huumori ovat Mikko Hovin (1879-1962) taiteelle tunnusomaisia piirteitä, jotka ovat tässäkin veistoksessa selkeästi läsnä. Pronssinen Pallopojat valmistui vuonna 1955 ja se paljastettiin 22.5. samana vuonna. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae