Hyppää sisältöön
Viljo Savikurki: Pitäjänmäen sankarihautamuistomerkki, 1968. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Pitäjänmäen sankarihautamuistomerkki

Tekijä Viljo Savikurki

Henrikintie, Pitäjänmäki, Helsinki

Kauniisti hoidetulla sankarihautausmaalla sijaitsee jyhkeästä kivipaadesta rakentuva muistomerkki. Vaakatasossa lepäävän kiven päälle on hakattu kohokuva, joka esittää kahta hartauteen polvistunutta sotilasta, jotka ovat talvi- ja jatkosodan henkilöitymiä. Kypärään ja talviasuun sekä lumiviittaan sonnustautunut soturi viittaa 1939-1940 käydyissä taisteluissa kaatuneisiin ja asepuku -36:een pukeutunut taistelija muistuttaa jatkosodan menetyksistä.

Reliefissä on pyritty tarkkaan kuvaukseen vain vertauskuvallisuuden kannalta oleellisissa yksityiskohdissa. Pyrkimyksenä on ollut tavoittaa painokas isänmaallisuuden ja hartauden tunnelmaa. Teoksen etusivulla on teksti: Pro Patria 1939-1945.

Muistomerkin materiaali on graniittia. Se pystytettiin vuonna 1968 noin 50 metriä kaupungin rajasta Helsingin maalaiskunnan puolelle. Alueelle on haudattu 20 vainajaa.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae