Hyppää sisältöön
Olafur Eliasson, Pitkän päivänvalon paviljonki (yksityiskohta), 2025; Kruunuvuorenranta, Helsinki, 2025; Kuva: HAM / Maija Toivanen; Tilaaja Helsingin kaupunki; HAM Helsingin taidemuseon kokoelma © 2025 Olafur Eliasson

Pitkän päivänvalon paviljonki

Taiteilija Olafur Eliasson

Kruunuvuorenranta, Helsinki

Pitkän päivänvalon paviljonki (Long daylight pavilion) on suunniteltu paikkaansa sekä visuaalisesti että käsitteellisesti. HAM Helsingin taidemuseon kuratoiman valoteoksen inspiraationa ovat toimineet aika, aurinko ja Helsingin maantieteellinen sijainti.

Pitkän päivänvalon paviljongin 24 eri korkuista, kallioon ankkuroitua teräspylvästä muodostaa avoimen, vedenrajaan ulottuvan kehän. Pylväiden korkeudet on määritelty vastaamaan auringon kulkua taivaalla tässä paikassa vuoden pisimpänä päivänä, kesäpäivänseisauksena 21. kesäkuuta. Pylväistä korkein osoittaa auringon sijainnin, kun se on kesäpäivänseisauksen aikaan korkeimmillaan etelässä, ja lyhyin pylväs kertoo, missä aurinko on tuona päivänä matalimmillaan pohjoisessa. Näin teoksen kokijat voivat käyttää sitä myös eräänlaisena kompassina, suunnistaakseen lähiympäristössä tai hahmottaakseen sijaintinsa maapallolla.

Täyteen loistoonsa valoteos syttyy pimeällä, kun valo loistaa pylväiden yläosan timantinmuotoisista aukoista. Aukkojen koko ja valon määrä kasvavat pylväiden kärkeä kohti niin, että jokainen pylväs huipentuu kärjestään kirkkaaksi valopisteeksi. Yhdessä valopisteet muodostavat auringon kulkua mukailevan kehän. Valot on suunnattu siten, että alueen asukkaiden suuntaan ne hehkuvat pehmeinä; kaupungin keskustaan ja merelle ne hohtavat pimeällä majakan tavoin. Lähestymissuunnasta riippuen teos hahmottuu muuntuvina valokehinä.

Olafur Eliasson (s. 1967) on islantilais-tanskalainen taiteilija, joka tarkastelee teostensa kautta taiteen merkitystä osana maailmaa. Eliasson käyttää välineenään niin installaatiota, maalausta, kuvanveistoa, valokuvaa kuin elokuvaakin, ja vuodesta 1997 lähtien hänellä on ollut laajamittaisia yksityisnäyttelyitä merkittävissä museoissa ympäri maailmaa. Vuonna 2003 Eliasson edusti Tanskaa 50. Venetsian biennaalissa, ja samana vuonna The weather project -teos oli esillä Lontoon Tate Modernin turbiinihallissa. Eliassonin julkisen tilan projekteihin kuuluvat The New York City Waterfalls (2008), Tanskan Vejlessä sijaitseva Fjordenhus (2018) ja Ice Watch (2014). Pysyvä taideteos Gesellschaftsspiegel julkistettiin Alter Wallissa Hampurissa vuonna 2020. Vuonna 2014 Eliasson perusti yhdessä Sebastian Behmannin kanssa Studio Other Spaces -taide- ja arkkitehtuuritoimiston. Vuonna 2019 Eliasson nimitettiin YK:n kehitysohjelma UNDP:n hyvän tahdon ilmastolähettilääksi.

Teos kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi ja kuratoi.

Kartalla

Hae