Hyppää sisältöön
Pauli Ahopelto ja Valtteri Kivelä: Saattajat, 2003. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Saattajat

Tekijä Pauli Ahopelto, Valtteri Kivelä

Orpaanporras 7, Helsinki

Saattajat on Myllypuron Orpaanportaanraitin varrella oleva tilataideteos. Sen ovat suunnitelleet kuvataiteilijat Pauli Ahopelto ja Valtteri Kivelä. Teos on toteutettu 2003.

Teoksen lähtökohtana oli parantaa paikalla olevan väestönsuojan sisäänkäynnin sekä ympäristön ulkoasua ympäristötaiteen keinoin. Teoksessa kookas ja voimakasmuotoinen sisäänkäyntirakennus on saanut seurakseen neljä uutta kuutiota siten, että alkuperäinen hallitseva muoto on koko teosta ohjaava tekijä. Kuutioiden materiaalina on käytetty kiiltävän peilaavaa teräslevyä ja ruosteista rautatankoa. Idean kannalta erityistä on teoksen peilaava pinta, koska se saattaa ohikulkijat vuorovaikutteisesti mukaan osaksi tilaa.

Ympäristöön muodostuu mielenkiintoinen tila, jossa aistihavainnot saavat uusia virikkeitä. Kuutioiden raitin suuntainen sijoittelu ei riko olemassa olevaa ympäristöä vaan pyrkii korostamaan sitä. Teos yhtenäistää raittia mm. häivyttäen viereistä parkkialuetta samalla korostaen kirkon läheisyyttä.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

ks. myös Metsänhenki ja Väriaattori

Lue lisää..

Kartalla

Hae