Hyppää sisältöön
Gustaf Nyström: Säätytalon suihkulähde, 1893. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Säätytalon suihkulähde

Tekijä Gustaf Nyström

Säätytalo, Snellmaninkatu 9, Kruununhaka, Helsinki

Gustaf Nyström oli vuosisadan vaihteen merkittävimpiä suomalaisia arkkitehtejä, jonka piirrustuspöydältä ovat lähtöisin mm. Valtionarkiston rakennus ja Säätytalo. Nyström loi myös merkittävän uran Polyteknillisen opiston opettajana ja johtajana sekä professorina opiston muuttuessa korkeakouluksi vuonna 1908.

Vuonna 1890 valmistuneen Säätytalon pihalla sijaitseva suihkulähde on niinikään arkkitehdin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1893. Perusmuodoltaan pyöreän lähteen vesi pulppuaa ylimmäiseltä, astiamaiselta tasanteelta seuraavalle, jolta vesi syöksyy neljän naamion suista ja jatkaa kulkuaan alimman altaan sivustojen veistospäiden kautta neljään puolikaaren muotoiseen altaaseen. Kaarevien muotojen ja pyöreiden tasojen sommitelmaa elävöittävät naamat ovat humoristisia ja ilkikurisia eläinten ja ihmisten sekasikiöitä tai venetsialaisia karnevaalinaamioita. Ne luovat oivan vastapainon viereisen monumentaalirakennuksen viralliselle luonteelle autonomisen Suomen valtiopäivien kolmen aatelittoman säädyn kokoontumispaikkana.

Säätytaloa koristaa myös Aleksanteri 1 ja Porvoon valtiopäivät 1809 -niminen friisi, joka on Emil Wikströmin käsialaa.

Suihkulähde ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae