Hyppää sisältöön
Hannu Sirén: Symboli, 1985. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Symboli

Tekijä Hannu Sirén

Ympyrätalo, Siltasaarenkatu 18, Kallio, Helsinki

Symboli on täyspyöreä teräspallo Ympyrätalon Hakaniemen torin puoleisen sisäänkäynnin luona. Teoksen halkaisija on kolme metriä. Hannu Sirén teki sen täydentämään vanhempiensa, Heikki ja Kaija Sirénin, 1960-luvulla suunnittelemaa KOP:n toimitaloa.

Symbolin työnimi oli Oravanpesä. Nimi viittasi Kansallis-Osake-Pankin (KOP:n) symbolieläimeen oravaan, ja samalla Ympyrätalon keskellä olleeseen pyöreään pankkisaliin. Ilmeisesti näistä viittauksista syntyi sittemmin veistoksen lopullinen nimi.

Symboli on minimalistinen, mahdollisimman paljon itseensä ja perusmuotoonsa, rakenteeseensa sekä materiaaliinsa viittaava veistos. Symbolin kuin kaiken aikaa liikkeessä oleva muoto tekee siitä myös aktiivisen ja ulospäinsuuntautuvan tilateoksen. Se ei kilpaile ympäristönsä kanssa huomiosta, vaan asettuu olemaan osa sitä, niin kuin se olisi aina kuulunut paikalleen, itsenäisesti ja olennaisesti. Symbolia katsahtaa aina sen ohi kulkiessa, sen pinnasta etsii omaa peiliheijastustaan, pallon melkein odottaa lähtevän liikkeelle.

Teos ei kuulu Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae