Hyppää sisältöön
Antonio da Cudan: Creazione spaziale / Syntymä, 1977. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Syntymä / Creazione spaziale

Tekijä Antonio da Cudan

Kätilöopisto, Sofianlehdonkatu 5, Vallila, Helsinki

Kätilöopiston sairaalan edustalla sijaitseva Creazione spaziale on Antonio da Cudanin vuonna 1977 valmistunut veistos. Teos koostuu orgaaniseksi konstruktioksi kasvavista nuoramaisista muodoista. Veistoksen kaksisuuntainen liike kulkee teoksen yläosan keskiössä sijaitsevasta ja alkioon assosioituvasta muodosta kohti maata, toisaalta maasta kasvaa suojaava muoto alkion ympärille.

Teoksen italiankielinen nimi merkitsee tilallista luomista tai luomista avaruudessa. Toisaalta teos – erityisesti Kätilöopiston edustalle sijoitettuna – assosioituu sikiön kehittymiseen kohdussa. Kasvuun ja syntymiseen liittyvistä mielikuvista johtunee teoksen nimen muuntuminen Syntymäksi. Antonio da Cudan on italialainen, Suomeen 1970 -luvulla siirtynyt taiteilija, jonka koulutus koostuu opinnoista Italiassa, Itävallassa, Chilessä ja Suomessa. Tapiolan keskustassa on taiteilijan toinen julkinen teos nimeltään Luonnos avaruudesta (1980), joka on pronssiin valettu.

Kätilöopiston Creazione spazialen materiaalina on betoni ja sen mitatat ovat 700x400x2100 mm. Rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä 2001 veistosta siirrettiin muutama metri edestä katsoen vasemmalle.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae