Hyppää sisältöön
Ukri Merikanto: Tähystäjä, 1977. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Tähystäjä

Tekijä Ukri Merikanto

Kauppalanpuisto, Haaga, Helsinki

Säveltäjä Aarre Merikannon pojan taiteessa on nähty musiikillisia piirteitä. Useimmin viitataan sommitteluun, jossa on nähty mm. kontrapunktin soveltamista kuvanveistoon. Ukri Merikannon (1950-2010) pelkistettyjä ja viileän siloiteltuja teoksia leimaa puhdaslinjainen modernismi. Veistokset sisältävät kuitenkin myös metafyysisiä ulottuvuuksia, ne tuntuvat luovan ympäröivään tilaan kaipuun ja odotuksen tunnelman.

Tähystäjä-veistoksessa on selvä vuorovaikutus kahden kappaleen välillä. Pieni pyramidi ja sen vieressä oleva paasi, jossa on helppo nähdä tyylitelty ihmishahmo ovat merkitsemässä toisiaan. Tähystäjä on sidoksissa katseen kohteeseen. Toisaalta veistoksen kahden perusmuodon, orgaanisesti kaarevan paaden ja puhdaslinjaisen pyramidin välillä käydään jatkuvaa kilpailua. Egyptiläinen ikuisuusajattelun ikoni kohtaa samassa kehässä kaarevan, ihmishahmoisen muodon, jota voi pitää katoavaisuuden ja väliaikaisen merkkinä. Ottelun lopputulos on edelleen ratkaisematta.

Teos valmistui vuonna 1977 ja sen materiaali on ruostumaton teräs. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae