Hyppää sisältöön
Viktor Jansson: Taistelija / Valmis, 1913. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Taistelija / Valmis

Tekijä Viktor Jansson

Wecksellintie 1, Eira, Helsinki

Taistelija on Viktor Janssonin varhaisimpia julkisia teoksia. Myös Valmis nimellä tunnetun veistoksen kipsiversio oli esillä Suomen Taiteilijain näyttelyssä 1911. Kipsityö sai jo tuolloin valtavasti kiitosta kriitikoilta, jotka kehuivat teosta näyttelyn parhaimmistoksi – voimakkaaksi ja uljaaksi urheilijan kuvaksi. Vuonna 1913 Uno Staudinger tilasi veistoksesta graniittisen version rakennuttamansa Ensi-sairaalan (myöh. Villa Ensi) rakennuksen edustalle, rakennusta ympäröivän muurin syvennykseen. Sairaalan on suunnitellut arkkitehti Selim A. Lindqvist.

Graniitti oli vielä 1910-luvun julkisessa veistotaiteessa varsin harvinainen materiaali ja Janssonia kiitettiinkin erityisesti teknisestä taituruudesta ja liikkeen tallentamisesta vaikeaan materiaaliin. Veistoksen pystytyksen jälkeen kriitikko Heikki Tandefelt kuvaili hahmoa tuimaksi ja lannistumattomaksi vahdiksi, joka seisoo paikallaan valvomassa äideille ja lapsille pyhitetyn alueen rauhaa.

Herooisen ja robustia lihasvoimaa korostavan Taistelija-veistoksen mallina oli tunnettu urheilumies, apulaispoliisimestari Kaarlo Soinio. Veistoksen korkeus on 203 cm.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae